Brnabić: Nesmanjeno prisustvo Unmika od ključnog značaja

Srbija snažno podržava napore Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti, izjavila je u Njujorku predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ističe da je za našu zemlju od ključnog značaja očuvanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, te da je stoga važno nesmanjeno prisustvo Unmika u južnoj srpskoj pokrajini.

Ana Brnabić je, u obraćanju na skupu na visokom nivou “Akcija za mir”, posvećenom mirovnim operacijama, u organizaciji Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, zahvalila generalnom generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu na posvećenosti jačanju mehanizama UN za očuvanje i izgradnju mira u svetu.

“Mirovne operacije jedan su od ključnih instrumenata kojima UN jačaju svoju ulogu u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti”, rekla je Brnabić.

Istakla je da Srbija snažno podržava napore Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti.

“Danas, više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija i Evropske unije”, naglasila je premijerka i dodala da je ponosna što je Srbija lider u regionu Zapadnog Balkana i deveta među evropskim zemljama po broju učesnika u mirovnim misijama.

Premijerka je rekla da je za Srbiju veoma važno i to što je jedna od UN misija, Unmik, uspostavljena Rezolucijom SB UN 1244, na teritoriji naše zemlje.

“Nesmanjeno prisustvo Unmika na Kosovu i Metohiji bez promene mandata je od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti u našoj južnoj pokrajini”, naglasila je Brnabić.

Istakla je da Unmik deluje u izuzetno kompleksnom političkom i bezbednosnom okruženju i da je zato neophodno da se angažovanje nastavi u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Na sastanku “Akcija za mir” govorili su brojni visoki svetski zvaničnici, između ostalih i francuski predsednik Emanuel Makron i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

 

Izvor:  RTS

Comments