UNS: Navršilo se 19 godina od ubistva Momira Stokuće

UNS sa Društvom novinara KiM podseća da se navršava 19 godina od kako je fotoreporter i saradnik „Politike“ Momir Stokuća ubijen u svojoj kući u Prištini.

Stokuća želeo da napusti svoj dom kada su tri meseca ranije međunarodne snage preuzele odgovornost za bezbednost na Kosovu.

Kako je za UNS rekla Stokućina sestra Branka Damnjanović, za njegovo ubistvo saznali su iz televizijskih vesti.

“Odmah sam otišla u Prištinu gde sam preko Komiteta za pomoć pokušala da prenesem njegovo telo u Niš gde je cela porodica već živela, ali mi nisu dozvolili. Nisam mogla da ga sahranim ni u Prištini. Tada je situacija bila teška, morali bi da obezbede celo groblje da bi omogućili sahranu”, rekla je Damnjanović.

Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. godine, a sahranjen je 24. septembra 1999. godine u Gračanici. Njegovo telo Branka Damnjanović u Niš je prenela 2014. godine. Porodica nikada nije dobila informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo.

Istraživanje Udruženja novinara Srbije otkriva i da je prijava policiji UNMIK-a “nestala” iz njihove arhive, što se pravda promenom nadležnosti istražnih organa i selidbom.

Podataka o ovom ubistvu nema ni u Euleksu, nema ga ni Specijalno tužilštvo Kosova, niti srpsko Tužilaštvo za ratne zločine. I pored toga što UNS godinama unazad podseća na ovaj zločin, najbližeg rođaka, Momirovu sestru Branku Damnjanović, za 19 godina od kako je njen brat ubijen nije pozvao nijedan istražni sudija.

“Čak ni zvaničan dokument nisam dobila, osim jednog papira koji su mi dali u bolnici, a koji sam morala da ostavim u manastiru. I dalje ne znamo ko ga je ubio”, dodala je Damnjanović.

 

Izvor: B92

Comments