Đurić: Javno pitam Mogerinijevu i Kocijančićevu…

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održao je vanrednu konferenciju za medije.

On je reagovao na izjave kosovskih zvaničnika, pre svih premijera Ramuša Haradinaja.

“Ovo je 28. put ista izjava, plus praćena pretnjama ratom. Onog trenutka, kada se predsednik Aleksandar Vučić usudio da traži kompromis, tog trenutka se na naš račun svalio niz kritika i pritisaka, uključujući i jednu zemlju koja bi volela da je priznala nezavisnost Kosova i Metohije”, rekao je Đurić.

Potom je rekao da “javno i otvoreno pita Federiku Mogerini i Maju Kocijančič”.

“Pitam ih da li će i na koji način reagovati na pretnje i izazov miru i stabilnosti u regionu ili će opet ćutati. I ako neće reagovati na ovo neka nam kažu gde i kada i sa kime su pregovarali da se briše granica, gde čak i one države koje su priznale Kosmet kažu da granica postoji. Da li bi ćutali i kada bi Beograd rekao da se briše granica između Beograda i Banjaluke. Mislim da svi znamo kakav je odgovor na ovo pitanje”, naveo je Đurić.

Brisel će malo sačekati na Vučića

Brisel će malo sačekati da ponovo vidi predsednika Srbije Aleksandra Vučića s obzirom na to da je izostala svaka podrška njegovim idejama za rešenje pitanja Kosova i Metohije i odnosa Srba i Albanaca, rekao je danas Marko Đurić.

Đurić je to rekao odgovarajući na pitanje kada će biti nastavljen briselski dijalog. Rekao je i da predsednik Vučić neće putovati u Njujork krajem meseca na zasedanje Generalne skupštine UN, te da tamo neće biti nikakvog sastanka u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Podsetio je da, kada je rukovodstvo Srbije započelo borbu za kompromisno i pronalaženje racionalnog puta za rešavanje odnosa Srba i Albanaca, “sručila lavina napada i kritike, pre svega na predsednika Vučića”.

Kako je rekao, predsednik Vučić je založio svoj autoritet i znanje u borbi za kompromis, a na njega se srušila lavina napada i on je u tome ostao, praktično, potpuno sam. Tada, kaže, ne da nije bilo podrške, nego je bilo ili ćutanje i “pranje ruku” ili “najstrašniji napadi iz dela međunarodne zajednice”.

“Zato će oni sada malo da sačekaju da vide Aleksandra Vučića i malo će sačekati na taj sastanak”, rekao je Đurić.

Sednica vlade i predstavnika Srba sa KiM u oktobru

Đurić  je danas izjavio da će zajednička sednica Vlade Srbije i srpskih predstavnika sa Kosova i Metohije biti održana u oktobru i da će na njoj biti finalizovan investicioni plan za opštine sa srpskom većinom.

On je dodao da je održan prvi pripremni sastanak za zajedničku sednicu i istakao da će tokom ovog mandata biti izvršena najveća ulaganja u srpske sredine i delove KiM gde za tim ima potrebe i koji se, kaže, osećaju kao deo našeg sistema i zemlje, za više od poslednje dve decenije.

To, između ostalog podrazumeva osavremenjivanje i postizanje pune održivosti fabrike „Lola-fot“ u Lešku, kao i obnovu i početak proizvodnje u pogonu „Prva petoletka“ u Leposaviću, rekao je Đurić.

Takođe, pomenuo je izgradnju Trepčine fabrike baterija i akumulatora, obnovu pogona „Simpa“ u Zubinom Potoku, IT centar u Kosovskoj Mitrovici, završetak izgranje banjskog kompleksa „Rajska banja“ u Banjskoj, završetak povratničkog naselja „Sunčana dolina“. Kada je reč o poljoprivredi, najavio je i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta, pogona za uzgoj stoke u Ranilugu , Klokotu, Pomoravlju..

Pored toga, rekao je da slede obnova škola i vrtciha, kao i izgradnja novih škola – u Babinom mostu, gde ima više od 100 đaka u osnovnoj sksoli, u srbičkoj opstini, u Suvom grlu. Najavio je i izgradnju novog objekta kliničko-bolničkog centra u Gračanici, ka kojoj, kaže, gravitira 63.000 ljudi, koji će dobiti savremenu bolnicu, uz obnovu KBC-a u Kosovskoj Mitrovici.

„To je prava borba za ostanak i opstanak Srba na KiM. Kao što smo za porodicu Kovačević obezbedili traktor, koji možemo da uručimo već ovih dana, tako ćete videti i rešavanje svakog probelma i otvorenog pitanje naših ljudi na KiM, jer je to naše najsnažnije sredstvo naše borbe, od koje nikada nećemo odustati“, zaključio je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Srpska lista nije u vladi u Prištini, ali da podržava svaki razgovor srpskih predstavnika sa politički izabranim predstavnicima Albanaca na KiM, što, dodaje, može doprineti boljim uslovima života u Srba.

Odgovarajući na pitanje da lije Srpska lista u kosovskoj vladi,Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je ona izašla iz vlade, da su razlozi za to poznati, ali da su isto tako poznati i uslovi u kojima žive Srbi na KiM. Dodao je i da ima razumevanje za to što predstavnici Srpske liste razgovaraju s politički izabranim predstavnicima Albanaca na KiM, iako, kako kaže, zna koliko im je to teško.

„Ali, podržavam ih u svemu što rade kako bi olakšali položaj Srba na KiM“, zaključio je Đurić.

 

Izvor: B92, Tanjug

Comments