Visoka delegacija Italije u Visokim Dečanima

Ministarka odbrane Italije Elizabeta Trenta (Elisabetta Trenta), načelnik generalštaba vojske ove zemlje general Klaudio Gracijano (Claudio Graziano), u pratnji italijanskog ambasadora u Prištini Pjera Kristofora Sardija (Piero Cristoforo Sardi), komandanta KFOR-a, generala Salvatorea Kuočija (Salvatore Cuoci), šefa kancelarije generalštaba generala Frančeska Filiulja (Francesco Figliuolo) i njihovih saradnika posetili su danas Visoke Dečane.

Iguman manastira, arhimandrit Sava Janjić, izrazio je zahvalnost Vladi, vojsci i narodu Italije na pomoći srpskom narodu u toku poslednjih 20 godina koliko KFOR obezbeđuje srpski srednjevekovni biser kulture, istorije i duhovnosti.

Upravo KFOR ima značajnu ulogu u očuvanju bezbednosti manastira i drugih ugroženih svetinja SPC na Kosovu i Metohiji nakon rata – i u ovom susretu sa visokom delegacijom istakao je arhimandrit Sava Janjić.

I dalje opasnost od organizovanog incidenta

“Tokom razgovora izneo sam najdublju zabrinutost naše Crkve zbog planova o teritorijalnoj i etničkoj podeli koja može da se katastrofalno odrazi na naš verni narod i svetinje, posebno južno od Ibra. Pomenuvši ključnu ulogu KFOR-a u sprečavanju organizovanog incidenta početkom avgusta koji je trebalo da stvori situaciju svršenog čina, posle koga bi usledio ‘dogovor o razgraničenju’, naglasio sam da opasnost od ovakvog razvoja događaja i dalje postoji jer oni koji se zalažu za etničku i teritorijalnu podelu, svesni su da mirnim putem ne mogu da dobiju podršku za svoje namere,“ saopštio je Sava Janjić nakon današnje posete vojnih i diplomatskih zvaničnika Italije.

Iguman je goste u manastiru podsetio na gorku prošlost raspada Jugoslavije – ratove i etničko čišćenje.

„Tzv. razgraničenje zapravo je samo eufemizam za nastavak politike etničkog čišćenja koja je bila glavni cilj ratova u toku raspada bivše Jugoslavije, a koja na KiM nije prestala nakon rata, već je nastavljena i pored međunarodnog prisustva proterivanjem 200.000 Srba i sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine. Svoje izlaganje zaključio sam čvrstim uverenjem da će Italija kao prijateljska zemlja učiniti sve da politički oportunizam ne prevlada nad razumom i da će EU efikasno da spreči nastavak briselskog procesa u pravcu dogovorenog etničkog razgraničenja,“ navodi otac Sava.

U protivnom, kaže, na stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata imali bismo novi početak razgradnje osnovnih principa na kojima počiva Evropska unija.

„Preneo sam uveravanja ministarki Trenta da naša Crkva podržava dijalog ali na čvrstim temeljima izgradnje vladavine prava, poštovanja zakona, uz zaštitu svih građana u atmosferi mira i ekonomskog razvoja regiona,“ preneo je dalje utiske sa sastanka.

Pripadnici italijanskih jedinica KFOR-a i karabinjeri u proteklih 20 godina odigrali su značajnu ulogu u zaštiti preostalog srpskog življa i svetinja u Metohiji.

Posebno neguju bliske odnose upravo sa Eparhijom Raško–prizrenskom i manastirom Visoki Dečani a tokom ovih godina veze su se produbile i proširile između dva naroda i više institucija i organizacija.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još