SAD: Podrška dijalogu Beograda i Prištine, nema paralela

SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i za Sjedinjene Države ne postoje nikakve paralele između Kosova i Srbije i Republike Srpske, izjavila je danas ambasadorka SAD u Bosni i Hercegovini Morin Kormak.

“Ono što mi podržavamo kada je u pitanju Kosovo jeste definitivno dijalog koji se vodi, za koji smatramo da treba da se vodi dok se ne dođe do rešenja koje će biti plod zajedničkog dogovora obeju strana. Mi svakako pozdravljamo ulogu koju EU igra u tim razgovorima”, rekla je Morin Kormak za Radio Slobodna Evropa.

Komentarišući to što se sve češće pominju nova razgraničenja u regionu poput onog između Kosova i Srbije, a u kontekstu toga i da bi takav potez izazvao domino efekat koji bi se mogao odraziti na RS, ona je rekla da je politika SAD više nego jasna i dosledna – “ne postoje nikakve paralele između Kosova i Srbije i RS”.

“Naša politika je dosledna kada je u pitanju podržavanje i posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Ovo je jedna država koja se sastoji od dva entiteta. Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, BiH se u svojoj strukturi sastoji od dva entiteta i oni, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu nemaju pravo na otcepljenje”, ukazala je Kormak.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Fonet

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."