• Početna>
  • Vesti>

ŠTA SADRŽI DOPIS ČLANICAMA INTERPOLA: Priština ne može ni na dnevni red

ČLANSTVO u Interpolu je rezervisano za države. Tzv. Kosovo je, shodno međunarodnom pravu, uključujući i Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, sastavni deo Srbije koji se nalazi pod privremenom međunarodnom upravom UN. Tzv. Kosovo nije članica UN niti ima status posmatrača pri Generalnoj skupštini UN. Srbija ističe da ne postoji ni jedan jedini osnov da se razmatranje zahteva nepostojeće “Republike Kosovo” nađe na dnevnom redu predstojećeg zasedanja Generalne skuštine Interpola i traži od Izvršnog komiteta da iz predloga dnevnog reda briše navedenu tačku.

Ovu argumentaciju i zahteve članicama Interpola poslao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u dopisu u koji su “Novosti” imale uvid.

Iako su prošle godine, tokom zasedanja GS Interpola u Pekingu, usvojene jasne smernice za prijem novih članova u ovu organizaciju, po kojima zemlje koje traže prijem od sada moraju da potvrde da ispunjavaju sve “neophodne uslove državnosti”, odlukom Izvršnog komiteta Interpola u martu ove godine, zahtev Prištine ubačen je u preliminarni dnevni red predstojećeg zasedanja GS koje sledi u novembru u Dubaiju.

U svom dopisu, Stefanović ukazuje da zahtev tzv. Kosova nije podnet ni u skladu sa pravilima Interpola, pošto je Priština prošle godine povukla svoju aplikaciju, a novu nije podnela do 31. januara 2018. Osim toga, prema proceduri, članice Interpola treba da budu obaveštene o prijemu zahteva za članstvo i da im se pruži mogućnost da se o njemu izjasne pre nego što Izvršni komitet razmotri zahtev, ali je u slučaju zahteva Prištine ova mogućnost izostala. Tako je tokom martovskog zasedanja IK njihov zahtev uvršten u preliminarni dnevni red 87. zasedanja GS.

Članicama Interpola Srbija je predočila i da su predstavnici tzv. Kosova izneli niz netačnih informacija. Naime, u zahtevu Prištine navodi se da je “Kosovo proglasilo nezavisnost 17. februara 2008.” i da to ne povređuje međunarodno pravo, Rezoluciju SB 1244 i Ustavni okvir Unmika.

Prema pravilima svetske policijske organizacije, za njeno proširenje potrebna je dvotrećinska većina glasalih, a u Interpolu su trenutno 192 članice.

SARADNjA SAMO PREKO UNMIKA

U IME tzv. Kosova, kao teritorije pod međunarodnom upravom u okviru UN, jedino je ovlašćen da istupa specijalni predstavnik generalnog sekretara UN. Interpol i Unmik imaju zaključen Memorandum o saradnji – ukazao je u dopisu članicama ove organizacije Stefanović, ističući da “svako drugačije tumačenje predstavlja grubu povredu međunarodnog prava”.

 

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još