Volfer: Granice rešiti dijalogom pre ulaska u EU

Austrija, koja predsava Evropskom unijom u ovom polugodišnjem mandatu, “frustrirana” je zbog graničnih sporova između članica Unije, poput onog između Hrvatske i Slovenije i smatra da države Zapadnog Balkana slična pitanja moraju da rešavaju dijalogom pre nego što uđu u EU.

To je danas u Sarajevu izjavio Klaus Volfer, šef Odeljenja za proširenje EU pri austrijskom ministarstvu spljnih poslova, na konferenciji posvećenoj austrijskom predsedavanju Unijom koju je organizovala Panevropska unija BiH.

Volfer je podsetio da su u Beču i ranije bili rezervirani prema članstvu Kipra u Uniji zbog nerešenih odnosa na tom ostrvu, a na osnovu iskustva učvršćenog problemom u definisanju granice između Hrvatske i Slovenije taj je pristup aktualizovan, posebno kada je u pitanju odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

“Predsedavanje Austrije Unijom prilika je za njene zvaničnke da poveže političare iz tog regiona, a među važnijim ciljevima je rešavanje graničnih pitanja jer ta `lokalna pitanja` moraju biti rešena pre ulaska u EU”, kazao je Volfer, koji je dobro upoznat sa situacijom u regionu, jer je godinama službovao u Beogradu i Zagrebu, prenela je HINA.

Ocenio je da trenutno postoje “tri čvora”, koji će bitno odrediti tok procesa evropskih integracija njenih država.

Jedan je onaj u odnosima između Makedonije i Grčke, a drugi između Srbije i Kosova.

Prvi, smatra Volfer, biće lakše rešen, jer je kompromis “gotovo tu”, pa bi Makedonija zbog toga trebalo da bude integrisana, ne samo u NATO, nego i u proces pridruživanja EU.

Prema njegovim rečima, odnosi Beograda i Prištine su nešto teži slučaj, ali važnim, kaže, smatra to što je dijalog u toku.

Treći čvor su, kaže, globalna pitanja, odnosno način na koji će EU odgovoriti na izazove koji dolaze iz SAD-a, Kine i Indije.

U nastojanju da ukaže na važnost tih pitanja, austrijska diplomatija preduzima inicijative kao što je nedavni sastanak ministara 24 zemlje u Beču. koji je održan u “Gymnić formatu”.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."