Vučić posetu Kosovu počinje obilaskom Gazivoda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da sutra ide u posetu Kosovu i Metohiji, a prvo će obići Gazivode.

Predsednik je na konferenciji za novinare u zgradi Predsedništva rekao da su prethodnih nekoliko dana bili teški i za naš narod na KiM i za njegove političke predstavnike i za one koji predstavljaju Srbiju u međunarodnoj areni.

Sve je, kako kaže, krenulo teškim pirtiscima na poslanike Srpske liste, a zatim nastavljeno sa ogromnim pritiscima na rukovodstvo Republike Srbije, da se podrži Fatmir Ljimaj za šefa pregovaračkog tima Prištine.

Vučić kaže da to nije bilo moguće bez direktne ili indirektne podrške Srba na Kosmetu.

“Mi smo smatrali da je to demokratsko pitanje i da poslanici imaju pravo pravo da odluče kako žele, a Srpska lista to nije želela iz mnogo razloga”, naveo je Vučić.

Podsetio je na optužnicu protiv Ljimaja za najteže zločine u kojima je direktno i lično učestvovao i na iskaze svedoka.

Kaže da Srbi, međutim, nisu dizali buku i nisu smetali, ali da su pritisci bili veliki, i da je čak i on, koji je naučio na razne vrste pritisaka zapanjen. Naveo je da je odgovrio na oko 50 telefonskih poziva iz evrope i sveta u vezi sa tim i da je apelovao da se Srbima, niti bilo kome drugom, ne ukida pravo na demokratiju.

Vučić ističe da su se onda pritisci nastavili, da su Srbi postali krivci, i da su izdavana saopštenja u kojima je navedeno da Srbi žele destabilizaciju.

Predsednik objašnjava da su o toj “destabilizaciji” govorili albanski predstavnici, da su Srbi bili krivi jer imaju mozak i žele da glasaju po sopstvenoj volji.

 

Onda je, rekao je Vučić, Marko Đurić vraćen sa administrativnog prelaza Brnjak. Kako je naveo, kada su Albanci shvatili da to ne mogu da opravdaju ničim, onda su ga pozvali da se vrati. Kada je Đurić to tražio napismeno, oni su odbili, dodao je.

Međutim, rekao je predsednik, traže se snimci kamera “kako bi svi u Evropi znali da smo govorili istinu”.

Vučić je rekao da je tužan zbog onih koji su pokušavali na tome da pribave političku korist idući protiv svoje zemlje i naroda.

Ističe da se sve nastavilo izjavama najviših zvaničnika s albanske strane o hapšenjima, maltretiranjima i najnižim omalovažavanjem i uvredama.

Napominje da je on uvek pokušavao da umiri situaciju, da zamoli nekoga da se prizove razumu, da ljudi razumeju da nam je potreban mir, a ne sukob.

Posle toga je, kaže stigla zabrana za posetu Gazivodama i to u pisanoj formi.

“A kada dođu u Brisel u jutarnjim satima, onda kažu – u redu je što se posete tiče. A nama –pođeš li tamo proći ćeš kao Marko Đurić. To je za njihovu domaću javnost. Za Evropu je sve u redu, ali Vučić zna pa neće doći”, rekao je Vučić.

 

Dodaje da je to jedan od razloga zbog kojih nije želeo da razgovara sa Albancima u Briselu, što, kakao ističe, ne znači prekid dijaloga.

Kaže da bi se razgovara sa onima na drugoj strani, sa kojima se želi ustanoviti i očuvati mir na duži rok, a ne sa prijateljem, jer sa njim već postoji mir.

Razgovori će biti nastavljeni, napominje Vučić, ali ne onda kada su najavili iz EU, jer će tih dana biti u Kini gde će biti potpisani istorijski sporazumi.

“Ali ćemo morati da nastavimo razgovore”, rekao je Vučić i dodao da je to ključno za očuvanje mira.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."