• Početna>
  • Vesti>

RAMPA VAŠINGTONA: I Amerikanci ne dopuštaju raspravu o Kosovu u UN

Ni SAD, koje ovog meseca predsedavaju Ujedinjenim nacijama, nisu u dnevni red uvrstile izveštaj generalnog sekretara Antonija Guteresa. Amerikanci “skinuli” KiM sa dnevnog reda SB UN

O SITUACIJI na Kosovu i Metohiji neće se u Savetu bezbednosti UN raspravljati ni tokom septembra, jer ni SAD, koje ovog meseca predsedavaju ovom telu svetske organizacije, nisu u dnevni red uvrstile izveštaj generalnog sekretara Antonija Guteresa.

Amerikanci su sledili Britance, koji su kao predsedavajući prošlog meseca grubo prekršili višedecenijsku praksu da se o stanju na Kosovu na Ist Riveru raspravlja na svaka tri meseca.

Ovakav scenario za “Novosti” je najavio šef diplomatije Ivica Dačić, koji je rekao da potez Londona, a sada i SAD, nije iznenađenje jer njihovi predstavnici pri SB UN već godinama zagovaraju da se sednice posvećene KiM prorede ili zatvore za javnost, uz objašnjenje da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da ova tema više ne spada u red gorućih.

Dačić poručuje da Srbija ne odustaje od toga da svetska vlada raspravlja o Kosovu i da čeka da predsedavajući bude neko ko nam je naklonjen. Sednica o KiM mogla bi da bude u oktobru, kada predsedava Bolivija, koja ne priznaje Kosovo, najkasnije u novembru, kada će to biti Kina.

 

Izvor Večernje Novosti

 

 

Comments

Pročitaj još