“Zašto u Briselu nema Albanaca koji nisu činili zločine?”

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM pisalo je američkom ambasadoru u Srbiji Kajlu Skotu i visokoj predstavnici Evropske unije Federiki Mogerini.

Udruženje je upitalo zašto na pregovorima u Briselu nema Albanaca koji nisu činili zločine.

“Zar u Brisel na pregovore ne mogu da odu pošteni Albanci koji nisu činili zločine i čije ruke nisu okrvavljene? Samo bi sa njima bio moguć dogovor i pomirenje”, navodi se u pismu.

Tužiocima i sudijama specijalnog suda za ratne zločine OVK je takođe upućeno pitanje zašto ne reaguju i ne privedu pravdi dokazane zločince.

Kako se ocenjuje, porodice kidnapovanih i ubijenih na KiM su ponovo ponižene od američke i EU politike, pošto se “zločinci uz pomoć Amerike i EU smenjuju na različitim funkcijama i time šalju jasnu poruku da su daleko od ruke pravde i da ih ta ruka nikada neće stići”.

U pismu se posebno pominje Fatmir Ljimaj, za koga se kaže da strani državnici dobro znaju ko je on – vođa zločinačke OVK, koji je držao logor u Likovcu u kome su bili zatočeni kidnapovani Srbi i koji je počinio monstruozne zločine u reonu Drenice.

“Ali odluka Amerike i EU da 2008. godine stvore i podrže lažnu državu Kosovo i da dokazane zločince imenuju za tzv. državnike, pa i pregovarače u Briselu, ne vodi ni uspešnim pregovorima, ni dogovoru, ni pomirenju na zapadnom Balkanu, jer nekažnjeni zločinci to ne dozvoljavaju”, napominje se u pismu.

 

Izvor B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."