• Početna>
  • Vesti>

SRPKI NACIONALNI SAVET CG ZADOVOLjAN PODRŠKOM: Za poništenje priznanja Kosova 15.000 potpisa

Kada ispunimo sve uslove tražićemo referendum, kažu u Srpskom nacionalnom savetu (SNS)

SRPSKI nacionalni savet u Crnoj Gori, koji je pre nekoliko meseci pokrenuo inicijativu za poništenje crnogorskog priznanja Kosova, sa zadovoljstvom je prihvatio podršku najvećeg broja parlamentarnih, vanparlamentarnih partija i nevladinih organizacija. Inicijativa je, kako ističu, dobila blagoslov i patrijarha srpskog Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

– Dosadašnjim aktivnostima prikupili smo više od 15.000 potpisa podrške inicijativi. Kada se ispuni kvota od deset odsto ukupnog broja biračkog tela, što je jedan od Ustavom definisanih uslova za održavanje državnog referenduma po tom pitanju, i obezbedimo i drugi uslov za održavanje državnog referenduma, odnosno dobijemo podršku najmanje 25 poslanika aktuelnog sastava Skupštine, zatražićemo narodno izjašnjavanje o tome – kažu u SNS.

U Srpskom nacionalnom savetu kažu da su se obratili i predsedniku države Milu Đukanoviću, da podrži održavanje državnog referenduma o poništenju odluke Vlade Crne Gore o priznanju Kosova.

– Želimo da proverimo izjavu premijera Duška Markovića, izrečenu u Prištini o Sretenju ove godine, u prisustvu najviših funkcionera Kosova na čelu sa Ramušem Haradinajem, da je crnogorska vlada donela odluku o priznanju Kosova i pored toga što je 85 odsto građana Crne Gore bilo protiv toga – dodaju članovi Srpskog nacionalnog saveta, uz napomenu da od Đukanovića još nisu dobili odgovor, a njegova podrška bi bila treći Ustavom predviđeni uslov za održavanje državnog referenduma.

 

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još