• Početna>
  • Vesti>

Joksimovićeva o “jedinoj mogućoj ‘vin – vin’ situaciji”

Zemlje u regionu pozicioniraće se prema eventulanom dogovoru Beograda i Prištine u zavisnosti od stavova velikih sila.

To smatra direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Konačni sporazum Beograda i Prištine, uz saglasnosti obe strane, mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ima podršku međunarodne zajednice, uključujući i region, rekli su danas za Tanjug upućeni iuzvori u evropskim institucijama.

Joksimović smatra da će ključan “biti stav velikih sila po pitanju onog što može biti dogovoreno kao rešenje Beograda i Prištine”.

Prilikom pregovaračkog procesa, kao i eventualnog rešenja, svakako se uzima u obzir i njegov potencijalni uticaj na region, rekla je ona Tanjugu.

Ističe, takođe, da bez stava velikih sila nema garanta bezbednosti i mira u čitavom regionu.

Važno je, pre svega, sa tim silama koje imaju aktivnu ulogu i mogu uticati na sve aktere u procesu, ali i u regionu, postići dogovor i obrazložiti argumente koji će dopustiti kreativno rešenje:

“Rešenje koje će Srbiji omogućiti da iz tog procesa izađe kao neko ko je uspeo da ‘izađe’ sa kompromisom. Mislim da je sve snažniji stav u međunarodnoj zajednici da se mora ponuditi Srbiji kompromisno rešenje, koje će sve aktere u procesu ostaviti i pomalo nezadovoljnim, ali i sa utiskom da su kroz pregovarački proces nešto dobili”.

“To je jedina moguća ‘vin – vin’ situacija koja obezbeđuje održivo rešenje”, naglasila je Joksimović.

Prema njenim rečima, takvo rešenje treba, pre svega, da obezbedi mir i bezbednost u regionu u dužem vremenskom periodu.

Za Srbiju je, takođe, trenutno važno da bude sigurna da će Srbi na KiM imati veću bezbednost nego što je to sada slučaj.

“Naravno, špekulacije i ideje koje se u ovom ternutku pojavljuju u međunarodnoj zajednici sa velikom pažnjom se posmatraju i diskutuju. Imajući u vidu da se čitav proces ubrzava, iskreno se nadam da postoji nekakav prostor, iako veoma mali, da se dođe do rešenja koje će omogućiti čitavom regionu, a pre svega Srbiji, da krene putem strateškog spoljnopolitičkog cilja, a to su evropske integracije”, zaključila je Joksimović.

 

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još