• Početna>
  • Vesti>

Igra granicama – “odustajanje od svoje teritorije”

“Onaj koji traži razmenu teritorija, odustaje od svoje teritorije”, kaže Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja. Nenad Rašić iz Progresivno demokratske stranke smatra da su Srbi na Kosovu postali ničiji Srbi.

Na skupu pod nazivom „Igra granicama – rat ili rešavanje Balkana“ koji je danas održan u Prištini predstavnici vladajućih partija, opozicije, kao i pojedini lideri Preševske doline izneli su svoje viđenje „razgraničenja“ ili „korekcije granica“ na kojima insistiraju predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti mišljenja je da je idejom o korekciji granica predsednik Kosova napravio bolan kompromis i da je time relativizovao državnost Kosova i teritorijalni integritet.

“Ovo predstavlja napad na državnost naše zemlje a proizilazi iz pokušaja predsednika. Uvek je Srbija tražila da prihvatimo razmenu teritorija. Onaj koji to traži prvi odustaje od dela svoje teritorije. Konkretno, tezom za razmenu teritorija od strane Kosova neki eksponenti vlasti su odustali od severa a sa druge strane Preševsku dolinu neće dobiti“, kaže Aljbin Kurti.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova smatra da je predlogom Tačija već naneta šteta Kosovu.

„Stopirana su sva nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama. To je šteta koja je već naneta državi Kosovu. Ja garantujem da treba čitav mandat naredne vlade da popravi ovu štetu“, kaže Hoti koji smatra da je postupak Tači antiustavan pošto predsednik ne može da deluje samostalno.

Štetu trpe i kosovski Srbi i to od „progona zvaničnih ili nezvaničnih organa vlasti u Beogradu”, kaže predsednik PDS-a Nenad Rašić.

“Mi smo sada ničiji Srbi. Beograd uporno smanjuje brojeve Srba na jugu, naravno pre svega predsednik Vučić i to sve u cilju da bi javnom mnjenju u Srbiji predstavio da tamo nema nikog i da se zapravo ne vredi tamo boriti za bilo šta. Sa druge strane, pričajući o severu kao da ima 98 % Srba, da je to strateško mesto, te da je jezero Gazivode toliko važno i jedan od najboljih resursa koji mora biti iskorišćen, da je cilj Albanaca da zauzmu to mesto i ništa drugo. Hoću da kažem da je na delu jedno strašno obmanjivanje”, kaže Rašić.

I Alijansa za budućnost Kosova je kategorički protiv podele, kaže poslanik ove partije Daut Haradinaj.

„Mi smo odlučni da ne sme i nema niko mandata da diskutuje o razmeni, korekciji ili nazovite to kako hoćete. Ovde se igra malo sa emocijama naših stanovnika u dolini Preševa koji su diskriminisani, potlačeni, nemaju jednaka prava kao što smo mi pružili srpskim građanima, kaže Daut Haradinaj.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj pozvao je sve političke predstavnike da bude jedinstveni i podrže nedavno formirani pregovarački tim.

“Naš stav je da teritorijalni integritet Kosova treba da se sačuva. Međutim, mi kao Demokratska stranka Kosova nikada nismo shvatili cilj nezavisnosti Kosova, kao cilj samo za nas koji živimo na Kosovu. Mi smo uvek smatrali da je odgovornost države Kosova za Albance koji žive i van Kosova. Mi te Albance treba da podržimo… Albanci u Preševskoj dolini su najdiskriminisaniji u Evropi“, kazao je Hodžaj.

Slično misli i Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac koji ističe da se Srbija diskriminatorski odnosi prema tamošnjim Albancima, tvrdeći da nije ispunila obaveze iz sporazuma 2001. godine. Međutim, ističe i to da Kosovo nije bez odgovornosti za položaj Albanaca zbog, kako kaže, politike bojkota. Dodaje da je pripajanje Preševske doline Kosovu davna težnja Albanaca i da su se u načelu složili sa predsednikom Tačijem.

“Međutim, mi ne utvrđujemo crvene linije koje Kosovo treba da utvrđuje. Mi nismo rekli –„dajte sever da bi ste uzeli Dolinu. Mi smo za to da Kosovo utvrđuje sopstvene objektive“, kaže Kamberi.

Debata „Igra granicama“ održana je u isto vreme kada i skup na kojem je predsednik Kosova Hašim Tači objašnjavao svoje razloge o „korekciji granica“.

Ova tema probudila je veliko interesovanje kosovske javnosti, civilnog društva i medija, posebno pred predstojeći susret dvojice predsednika Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Briselu.

 

Izvor: RTV Kim

Foto: RTV Kim

Comments

Pročitaj još