Mogerini o dijalogu: Teško, ali moguće

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini sastala se sa austrijskim predsednikom Aleksandrom van der Belenom sa kojim je razmenila stavove o nedavnim kontaktima koje je imao, posebno u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

Mogerinijeva je istakla da su podrška koju Beč i austrijski predsednik lično daju u ovom smislu veoma značajni, objavljeno je na sajtu visoke predstavnice EU.

“Ja ću imati novi krug dijaloga za predsednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem u Briselu u petak 7. septembra. Nastavićemo sa teškim ali kako sam već rekla mogućim razgovorima u vezi sa pravno obavezujućim sporazumom”, rekla je Mogerinijeva.

Dodala da je naglasak koji Austrija i austrijsko predsedavanje Savetu EU stavljaju na Zapadni Balkan i njegovu perspektivu u EU izuzetno važan.

“Verujem da projekat EU neće biti kompletan dok Zapadni Balkan ne bude deo naše porodice, to nam govore geografija, istorija ali i ekonomija i bezbednost”, istakla je Mogernijeva.

Prema njenim rečima, ne može se zaboraviti šta se tamo desilo pre samo par decenija.

“U našem je interesu da ostavimo vrata otvorena i da se oni priključe evropskoj porodici, ukoliko ispune uslove”, zaključila je Mogerinijeva.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."