Hoće li na Kosovu zabraniti Tačiju da priča o teritoriji?

Kosovska opozicija podnela je zahtev za održavanje vanredne sednice parlamenta 4. septembra, kaže šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti.

Kako navodi RTK2, očekuje se da će na ovoj sednici biti usvojena rezolucija kojom će kosovskom predsedniku Hačimu Tačiju biti zabranjeno da pregovara sa Beogradom o teritoriji.

Hoti tvrdi da je više od 80 poslanika spremno da glasa za rezoluciju na sednici, koja će biti održana tri dana pre najavljenog nastavka dijaloga u Briselu.

“Ovu rezoluciju ćemo poslati našim medjunarodnim prijateljima, koji su pomogli državi Kosovo da dostigne tačku u kojoj je sada, o jasnoj volji građana Kosova da nisu spremni da pregovaraju o teritoriji Republike Kosovo”, naveo je Hoti na svom nalogu na Fejsbuku, na kojem je objavio i zahtev za održavanje vanredne sednice.

Prištinska Koha ranije danas je objavila da će se dve članice vladajuće koalicije, Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Nisma Fatmira Ljimaja pridružiti opoziciji u zahtevu za sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi bila doneta rezolucija kojom bi se Tačiju zabranilo da sa Beogradom pregovara o “teritorijalnom integritetu Kosova”.

Predsedavajući kosovskog parlamenta Kadri Veselji, koji je i predsednik najuticajnije vladajuće DPK, kritikovao je juče opoziciju zbog takvog zahteva, ocenivši ga apsurdnim i nepotrebnim.

Izvor B92

Comments