Danas je Međunarodni dan nestalih osoba

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih osoba. Na Kosovu još uvek nepoznata sudbina 1654 osobe, među kojima su 562 lica srpske i nealbanske nacionalnosti.

Predstavnici porodica udruženja kidnapovanih i nestalih Srba kažu da je ugašena svaka nada da među nestalim i kidnapovanim licima na Kosovu ima živih. Oni ističu da uopšte nisu zadovoljni kako teče proces otkrivanja sudbine kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu. Ovaj dan biće obeležen danas skupom u Gračanici.

Odnos prema pitanju nestalih mora biti pokazatelj naše zajedničke iskrenosti u naporima da regionu osiguramo stabilnu budućnost i konačno zatvorimo stranice istorije sukoba i omraza, izjavio je  direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić povodom Međunarodnog dana nestalih.

Predsednik vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da pomaka u potrazi za nestalima tokom ratova 1990-ih ima, ali da oni nisu zadovoljavajući.

“Sama brojka od oko 10.250 nestalih lica govori o tome koliko je to ozbiljan problem”, rekao je Odalović.

On je rekao da prema podacima komisije, na centralnom delu Srbije nema nijedne grobnice sa telima nestalih tokom ratova i da su tela u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na prostoru Kosova i Metohije.

Odalović je kao problem naveo nespremnost nekih zemalja regiona da se suoče sa posledicama sukoba i sa zločinima koji su počinjeni na njihovim teritorijama.

On je rekao da se zalaže za to da se otvore sve arhive u posedu državnih organa u zemljama u regionu.

“Kada zatvorimo tu temu, onda ostaje još jedan segment, da sudstvo i tužilaštvo pokrene istragu o zločinima i da privedu i procesuiraju počinioce”, rekao je Odalović.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/ Radio Kontakt plus

Foto: Tanjug

 

Comments

Pročitaj još