Apostolova sa gradonačelnicima Gnjilanskog regiona

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova posetu Gnjilanu danas je započela sastankom sa predsednikom ove opštine Ljutvijom Hazirijem, a zatim razgovarala sa predsednicima ostalih opština gnjilanskog regiona: Kamenice, Novog Brda, Vitine, Parteša, Raniluga i Klokota.

“Evropska unija pruža podršku lokalnim inicijativama, posebno onima koje promovišu multietničku toleranciju. To je jedna od karakteristika gnjilanskog regiona, a druga je prekogranična saradnja. Uloženo je 40 miliona evra do sada u ovaj region, u izgradnju zgrada institucija, puteva, razvoj obrazovanja, kao i u projekat “Lepo Kosovo”, podsetila je Apostolova.

Predsednici opština gnjilanskog regiona su kao probleme sa kojima se susreću istakli nezaposlenost, što za sobom povlači odliv mladog i stručnog kadra i neophodnost otvaranja novih radnih mesta. Takođe, saglasni su da im je neophodna  podrška za rešavanje problema sa vlastništvom nad zemljištem, ali i nedovoljna u rešavanju ekonomskih, privrednih i poljoprivrednih problema. U svakoj od ovih opština nedostatak je pijaća voda. Neophodno je rešiti i probleme otpadnih voda i deponija otpada, kao i upravljanje vodama, uređenje toka reke Morave i Letnice zbog poplava.

Problemi su očigledno veoma slični u svim opštinama, rekla je Apostolova.

“Moj tim i ja smo pažljivo saslušali i registrovali sve o čemu su predsednici opština govorili, što je posebno važno s obzirom na to da Evropska unija planira program rada za naredne dve godine. Moj savet vam je da upravo zbog istovetnih problema zajednički konkurišete za određene projekte, umesto da se oni ustinjavaju, od opštine do opštine”, naglasila je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Inače, Evropska unija je do sada uložila 40 miliona evra u razvoj opština: Gnjilane, Kamenica, Vitina, Parteš, Ranilug, Klokot i Novo Brdo.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još