• Početna>
  • Vesti>

Jevtic: Vučić 9. septembra i sa srpskim porodicama u Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će tokom posete Kosovu i Metohiji, 9. septembra, osim severa posetiti i pojedine srpske porodice koje žive izolovane u Metohiji, najavio je danas ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić.

Jevtić je, gostujući na Hepi TV, rekao da će predsednik Vučić tada, u zavisnosti od toga kako dijalog 7. septembra u Briselu bude protekao, izneti konačno rešenje problema Kosova i Metohije.

„Postoji hrabrost, volja i odlučnost i predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije da zarad budućnosti ova pitanja rešimo. U obzir moramo da uzmemo činjenično stanje. Najlakše je pobeći od odgovornosti i gurati probleme pod tepih, ali kad-tad će ti problemi sačekati upravo nas koji živimo na prostoru KIM“, naveo je Jevtić.

Dodao je da je za predstavnike najjačih zapadnih zemalja pitanje statusa KiM bilo rešeno, ali da sada postoji drugačiji pristup i da bi bilo pogubno po nas ako izbegnemo mogućnost da razgovaramo na ovu temu.

Jevtić je ponovio da je lično protiv zamrznutog komflikta, kao i da je pozicija Srbije danas u međunarodnoj areni bolja zbog svega što je učinjeno poslednjih godina, te da u tom smislu treba iskoristiti ovaj momenat.

Jer, kako je rekao, ako zamrznemo status, pitanje je da li će, u trenutku kada mi budemo hteli da ga odmrznemo, uspeti da izdejstvujemo nešto bolje za život Srba na Kosovu.

Kaže da je očigledno da sve vodeće sile u svetu žele da reše pitanje KiM što pre.

„Ako odbijemo saradnju i mogućnost da rešimo problem na Balkanu, dovešćemo Srbiju u poziciju izolacije, koja će zaustaviti sve pozitivne ekonomske procese. Mislim da je naš cilj trajni mir, održivo rešenje“, istakao je Jevtić.

On dodaje da se ranije niko nije na adekvatan način bavio životom Srba, da se ignorisala realnost na terenu.

„Kada devedesetih godina ignorišete činjenicu da su u Ðakovici većinu, skoro 90 procenata stanovništva činili Albanci, a za predsednika opštine imate Srbina, mislim da to nije realan pristup onoga što jeste situacija na terenu. To su greške na kojima moramo da učimo“, naveo je.

Dodao je da je krajnji cilj trajni mir, da u budućnosti Srba bude više i bez obzira gde oni žive „bilo u Metohiji, u Štrpcu, centralnom Kosovu ili Kosovskom Pomoravlju“, da njihov položaj bude bolji.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Pročitaj još