U manastiru Sokolica obeležena Velika Gospojina

Povodom praznika Uspenje Presvete Bogorodice, manastir Sokolica danas je bio centar okupljanja brojnih pravoslavnih vernika sa severa Kosova.

U porti manastira Sokolica služena je sveta liturgija, a vernici koji su postili Gospojinski post, pristupili su svetoj tajni pričešća.

Mati Makarija, igumanija manastira Sokolica, obilazila je okupljene vernike. Čestitala je praznik srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i raseljenima.

“Ovaj praznik se posebno praznuje u manastiru Sokolica, zato što je tu čudotvorni kip majke Božije. Kip je nastao u 14. veku, kako je dospeo u ovu malu crkvu, to je velika enigma. Dan Presvete Bogorodice je dan kada je Bogorodica usnula u Gospodu, kada se preselila na nebo”, rekla je mati Makarija.

U prijatnoj, ali neobično tihoj atmosferi, vernici sa severa Kosova, uživali su u jednom od najlepše uređenih manastirskih dvorišta u neposrednoj okolini.

Današnji događaj obezbeđivali su pripadnici Kosovske policije.

Šest vekova star, manastir Sokolica, nalazi se u ataru sela Boljetin, tik uz memorijalni centar podignut čuvenom albanskom kačaku Isi Boljetiniju.

Manastir Sokolica sagrađan je između 14. i 15. veka i ovo kulturno-istorijsko dobro je od posebnog značaja. Iako ne postoje tačni podaci ko je bio ktitor manastira, pretpostavlja se da je to bio velmoža po imenu Musa, koji je bio oženjen jednom od sestara srpskog cara Lazara.

Sam naziv Sokolica potiče od sokolova kojih je bilo mnogo više nego danas u šumi oko manastira. Brdo na kome se nalazi manastir Sokolica je u narodu poznato kao Brdo sokolova.

Jedna od legendi u narodu o tome kako je manastir dobio ime, jeste i ta da je sokolica nosila kip Presvete Majke Božje iz manastira Banjska, gde se prethodno nalazio, kako bi ga spasila od turske najezde i da je sletela na visoko brdo na kojem je kasnije podignut manastir.

Kip Presvete Bogorodice bio je jedan od najzapaženijih umetničko-istorijskih artefakta pravoslavlja na izložbi “Vizantija – snaga i moć” održanoj u Metropolitenu, u Njujorku, pre nekoliko godina.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još