Šta će nam doneti Vučićev Gazimestan?

Slobodan Milošević je i Gazimestanom i kasnijom politikom udaljio Kosovo od Srbije, zauzeo populistički stav i raspalio kosovski sukob, dok Aleksandar Vučić ide da potraži pomoć i čuje reakcije na njegov predlog – kaže za “Blic” Bojan Klačar.

Velika su očekivanja od posete predsednika Vučića Kosovu 8. septembra. I on sam je rekao da će čitati govor i voditi računa o svakoj reči jer od toga zavisi budućnost Srba na Kosovu. Kazao je i da će verovatno već 8. septembra ući na Kosovo i da će se 9. vratiti, ali i da veliku pažnju poklanja centralnom obraćanju koje će biti ili u Kosovskoj Mitrovici ili u Zubinom Potoku.
Poznavaoci prilika govore za “Blic” o sličnostima ove posete Miloševićevom Gazimestanu, kao i šta bi rezultat Vučićevog odlaska na KiM mogao da bude.
– Što se poređenja tiče, drugačiji je kontekst, drugačija Srbija i njeni ciljevi (pre svega, članstvo u EU), a drugačije su prilike na Kosovu jer je ono sada de fakto druga država. Sličnost je to što su očekivanja javnosti od te posete velika i što je Kosovo je opet centralna politička tema, ona koja izaziva reakcije i pravi podele. Sličnost je i jačina lidera i njihova popularnost – kaže Bojan Klačar.
On naglašava da je razlika to što je preko Kosova Milošević sticao popularnost i gradio svoju neprikosnovenu moć, dok je Vučić svoj zenit dosegao preko drugih tema, a ne na Kosovu.
Na kraju, kaže, i povodi su drugačiji: Milošević je i Gazimestanom i kasnijom politikom udaljio Kosovo od Srbije, dok Vučić ide da potraži pomoć i čuje šta Srbi na KiM misle o njegovom predlogu. On pokušava da ubedi neodlučne i pasivizira one koji se tome protive.
Analitičar Branko Radun kaže da će se o značaju Vučićeve poruke znati više na osnovu poruke koju bude poslao Srbima u pokrajini.
– Da li će doći s planom, zavisi pre svega od stranaca, u prvom redu od Sjedinjenih Država, od toga hoće li oni pristati na razgraničenje. SAD su arhitekta svih dogovora, s njima se o svemu pregovara. Ako zaista promene stav, o čemu se sve vise govori, onda će Vučić možda imati vrlo konkretan predlog da predstavi građanima na Kosovu – navodi Radun za “Blic”.
Dragomir Anđelković smatra da je Vučićev odlazak na Kosovo, pre svega, psihološki važan za ljude koji u pokrajini žive.
– Poseta predsednika Srbije Kosovu bitna je kako bi Srbi bili smireni i ohrabreni i kako bi dobili dodatna uveravanja da država neće uraditi ništa bez njihove saglasnosti ni protiv njihovih interesa – kaže Anđelković.
Predsednik Vučić, ističe on, pokušava da uradi nešto kako bismo bili bliži rešenju, a za Srbe na Kosovu je značajno zbog dodatnih garancija za njihovu egzistenciju.
– Posebno bitno je to što će se Vučić sastati sa Srbima južno od Ibra jer oni na severu znaju da i u slučaju podele ostaju u okviru Srbije. Za Srbe u Gračanici i u drugim delovima južno od Ibra važno je da dobiju garancije da će im biti bolje nego sada – ističe Anđelković.
Pošto Vučić ima njihovo najveće poverenje, značajno je da im on i prenese poruku, smatra politički analitičar, jer, kako ističe, niko drugi ne bi mogao da ih umiri.

 
Izvor Blic-TV Most

 

Comments

Pročitaj još