Novosti: Vladike SPC 6. novembra raspravljaju o Kosovu

Vanredno jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve počeće 6. novembra u Patrijaršiji u Beogradu, a jedna od tema biće situacija na Kosovu i Metohiji i pronalaženje kompromisnog rešenja.

Kako pišu Večernje novosti, odluka o održavanju Sabora doneta je tokom prolećnog zasedanja.

Neimenovan izvor rekao je za list da su glavni razlog održavanja Sabora problemi u crkvenom školstvu, ali da će svaki arhijerej moći da predloži proširenje dnevnog reda.

“U vrhu SPC navode i da situacija u pokrajini zavređuje raspravu na najvišem nivou Crkve i navode da je među vladikama snažna struja onih koji žele da otvore i ovo pitanje, kako bi SPC još jednom zauzela stav o njemu. Crkva će morati što pre da zauzme konačan i jasan stav o ovom pitanju”, rekao je sagovornik Novosti.

List podseća da je više visokih crkvenih velikodostojnika od patrijarha Irineja tražilo prošle godine posebnu saborsku sednicu posvećenu KiM.

 

Izvor Večernje Novosti

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."