Dačić: Postignut istorijski uspeh, velika borba tek sledi

Uspeli smo da promenimo gotovo zacementiranu poziciju nekih zapadnih zemalja kada je reč o Kosovu, kaže za RTS šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ističe da je napravljen istorijski zaokret i istorijski uspeh, jer je KiM postala tema o kojoj se ponovo govori. Poručuje da se pruža istorijska prilika da nešto dobijemo za svoj narod.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je pitanje KiM sada postalo tema o kojoj se ponovo govori.

“To je jedan od najopipljivijih dokaza koliko smo uspeli da promenimo gotovo zacementiranu poziciju nekih zapadnih zemalja kada je reč o Kosovu, jer ta tema apsolutno nije bila tema o kojoj se diskutovalo u prethodnom periodu, jednostavno se smatralo da je to pitanje već rešeno, da je pre deset godina proglašena država koju su te zapadne zemlje priznale”, rekao je Dačić.

Ukazao je da deset godina nakon toga Kosovo nije uspelo da zaokruži tu svoju nezavisnost i veliki broj zemalja u svetu nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da veliki broj zemalja preispituje tu poziciju.

“To znači da su oni i dalje praktično na samom početku, jer postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo u EU što znači da i eventualni evropski put Prištine ne može ni da počne”, naglašava Dačić.

“Ovo je zaista jedan istorijski zaokret i istorijski uspeh koji sam ja definisao da smo mi sada eventualno na nekom kraju početka, početka definisanja naših pozicija, tek će se voditi dijalog i iznositi ta moguća rešenja”, dodao je ministar.

Istakao je da “smo uspeli da jednostavno promenimo tu poziciju Zapada koji ranije o tome nije želeo ni da razgovara i svako pominjanje tog pitanja je bilo grubo odbijano”.

“Istorijski uspeh je da smo došli do situacije da se o tome uopšte raspravlja, kada smo prvi put počeli Briselski dijalog Ketrin Ešton je govorila da pričamo o tehničkim temama, ja sam tada već predložio kada sam bio premijer da se razgovara o suštinskom pitanju i sada smo na tom putu”, rekao je Dačić.

“Nama se pruža istorijska prilika da nešto dobijemo za svoj narod i svoje građane na KiM, mi naravno možemo i da odbijemo tu priliku, ali nemojmo sada mi da se ovde pravimo nevešti – niko nam ne nudi da Kosovo i Metohija će ostati celo u granicama Srbije”, naglasio je ministar.

“Nemamo podršku kod svih, velika borba će tek da se vodi”

Dodao je i da nemamo kod svih zemalja podršku i da će velika borba tek da se vodi.

“Mi na ovome zajedno radimo, ja mogu da kažem da je to jedan istorijski doprinos koji će ostati upamćen u istoriji Srbiji predsednika Srbije i, da ne budem sada lažno skroman, zajedno sa njim sam i ja na tome radio svih ovih šest godina. Mi smo uspeli da promenimo, nije ovde sada reč da mi radimo na tome, mi smo uspeli da promenimo poziciju Zapada, mi smo ih pomerili sa mrtve tačke, a sa druge strane ostali smo čvrsti prijatelji sa Rusijom i Kinom”, tvrdi Dačić.

Smatra da sa strane međunarodne zajednice više ne postoje prepreke da se otvori mogućnost da se Priština i Beograd dogovore.

“Na nama je da donesemo odluku hoćemo li da napravimo taj istorijski korak, hoćemo li prvi put da slavimo neku našu pobedu ili ćemo stalno da pričamo o nekim našim neuspesima i o nekim porazima”, rekao je Dačić.

“Ovde je reč hoćemo li nešto da dobijemo ili ćemo sve da izgubimo. Ništa mi sada ne držimo u svojim rukama i to isto i Priština, problem je u tome što je realnost i život na Kosovu daleko van papira koje drže u svojim rukama i Beograd i Priština i međunarodna zajednica”, naglasio je ministar.

Ukazao je da su sada meseci koji su bitni i pošto smo došli, kako kaže, do kraja početka, sada počinje rasplet oko toga ko ima kakve predloge i da li je moguće oko toga napraviti kompromis, pre svega Beograda i Prištine.

Na pitanje šta će biti teže dobiti podršku međunarodne zajednice ili podršku unutar zemlje od građana, Dačić kaže da je i jedno i drugo teško i zahtevno.

“Ja mislim da je i jedno i drugo veoma teško i veoma zahtevno, ali ja sam siguran da srpski narod neće propustiti ovu priliku, jer mi moramo da gledamo nacionalni program u narednih 100 godina”, zaključio je Dačić.

Izvor RTS

Comments