Tači: Kosovo se neće deliti, neće biti razmene teritorija

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se “Kosovo neće deliti” i da neće biti razmene teritorija, a smatra da tako nešto neće predložiti ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hašim Tači je, u intervjuu za bečki Standard, rekao da ideja o “korekciji granica” još nije bila tema razgovora u Briselu.

“Prošlo je pet ili šest godina od početka dijaloga sa Srbijom. Sad smo ušli u finalnu fazu ovih razgovora. Dosad smo razgovarali samo o procesu, ali ne i o detaljima. Ideja o korekciji granica je moja. Kao i ideja o uključivanju Preševske doline i ona nije bila tema razgovora sa predsednikom Vučićem. Ali mi ćemo razgovarati o tome”, rekao je Tači za austrijski list.Tači navodi da želi da bude racionalan i da je, kako kaže, uprkos velikim nesuglasicama, nastavak dijaloga jedina mogućnost, te da se, bez dogovora, Beograd i Priština uzajamno ometaju na putu ka EU.

“Neće biti podele Kosova, neće biti razmene teritorija. I dosad nisam čuo da on (Vučić) predlaže nešto u tom pravcu”, rekao je Tači.

Smatra da konačni sporazum sa Srbijom treba da sadrži uzajamno priznavanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.Kosovo će, prema njegovim tvrdnjama, sačuvati multietnički duh.

“Moramo da radimo na tome da rešimo animozitete koji postoje već 200 godina. Ne smemo da budemo taoci granica koje su utvrđene u Titovoj Jugoslaviji. Jugoslavije više nema”, rekao je Tači.

Konstatovao je da Kosovo ima dobre odnose sa svim susedima – Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom i da zbog toga “niko ne treba da se oseća ugroženim” zbog mogućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Izvor:RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."