• Početna>
  • Vesti>

Tači tvrdi: Preševska dolina “na stolu” narednog sastanka u Briselu

Zahtev Albanaca iz Preševske doline da se pridruže Kosovu biće tema predstojećeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u septembru, tvrde u kancelariji kosovskog predsednika.

Kako prenosi prištinski “Zeri”, u kancelariji predsednika rekli su da tačan datum sastanka Vučića i Tačija još nije utvrđen, ali da će on biti održan početkom sledećeg meseca, navodi se u pres-klipingu Unmika.

Istovremeno, Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca u Preševu, kaže za list “Epoka e re” da pridruživanje Preševske doline Kosovu neće imati “domino efekat” na ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Mustafa tvrdi i da “Preševska dolina” nikad neće odustati od svog zahteva da bude deo Kosova.

Sa druge strane, za Tačija stiže packa, i to od kosovski premijera Ramuša Haradinaja, koji kaže da Tači ne uživa njegovu podršku za eventualno otvaranje razgovora o promeni granica Kosova u poslednjoj fazi dijaloga sa Beogradom.

– Ako Tači iznese tu temu na sto, onda to radi bez moje podrške – naveo je Haradinaj, prenosi “Koha”.

On je istakao da ne želi da se oseća odgovornim ako dođe do promena granica Kosova.

– Prva faza je davanje poverenja predsedniku da predstavlja zemlju u tom procesu. A druga faza je sadržaj. Predsednik ima moju podršku za razgovore o uzajamnom priznanju sa Srbijom, ali nema podršku da razgovara o granicama – rekao je Haradinaj.

On je kazao da nije zainteresovan da se o toj temi uopšte razgovara, navodi se u pres-klipingu Unmika.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još