• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Janjić prestao da bude duhovnik i postao učesnik političkog života

Foto: Srpska lista

U  poslednjem reagovanju na izlaganja arhimandrita Save Janjića, igumana Visokih Dečana na društvenim mrežama, Srpska lista  iznosi mišljenje da je  Janjić, kako stoji u saopštenju ” prestao da bude  duhovnik, a postao učesnik političkog života”.

“I sada jadikuje i  negoduje zbog toga što se iko usuđuje da kritikuje i opovrgava njegove  političke stavove” navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste  navode da se Janjić “lukavo krije iza monaške rize, računajući da mu je ona pred  javnošću najsigurniji zaklon od svakog drugačijeg mišljenja i potvrda  da on tobože ne istupa u svoje ime i za svoj interes, već da je
pronosilac nekakve više istine koja ne podleže kritici”.

“Prava Janjićeva funkcija i uloga nije, međutim, da u javnosti popularizuje stavove Srpske pravoslavne crkve, jer on svakodnevno ne propoveda teološke stavove, već sprovodi pakosnu osvetu protiv sopstvene države, zaboravljajući da je Srbija sekularna demokratija u kojoj političke predstavnike biraju građani na izborima” smatraju u Srpskoj listi.

Janjićeva izlaganja na društvenim mrežama, predstavnici Srpske liste tumače kao ” poziv na anarhiju” od koga kako stoji u saopštenju ” korist može imati samo Priština, sa kojom je on očigledno u veoma bliskim interesnim vezama”.

Kao dokaz za ovakav stav, iz Srpske navode podršku koju Janjić ima od kako kažu pojedinih medija na Kosovu.
“

Janjić i njegovi saveznici iz takozvane „druge Srbije“ pozivaju na uspostavljanje diktature manjine, i to je politička agenda koja ih spaja, a ne nekakve više istine i ljubav prema Kosovu i Metohiji, jer u Janjićevim političkim saveznicima, pa ni u njemu samom, od te ljubavi nema ni traga” stoji na kraju saopštenja.

U svojim poslednjim objavama na društvenim mrežama, Janjić je naveo da je “kod pojedinih pripadnika srpske političke elite žalosno  videti tako  vratolomnu tranziciju političke i narodne svesti, od stava da Kosovo nije više srce, nego “kancer Srbije”, koji treba što pre amputirati.

“Gde je kraj priče koja je počela od Karlobaga, a sada stiže do Vranja ili ko zna gde? Koliko će ta avantura odneti još nevinih života i novih izbeglica, koliko uništenih crkava? Za nas koji delimo sudbinu svog vernog naroda ovo nikada nije bilo pitanje mitologije, već istinska briga za opstanak našeg naroda – žive Crkve Hristove na Kosovu i Metohiji” napisao je Janjić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica – saopštenje Srpske liste

 

Comments

Pročitaj još