• Početna>
  • Vesti>

Obeleženo dve decenije od nestanka novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića

Na današnji dan pre dve decenije nestali su novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Njihova sudbina još nije rasvetljena. Članovi Udruženja novinara Srbije danas su ispred spomen ploče kod Velike Hoče obeležili dan nestanka kolega. Oni su zatražili obnavljanje istrage o slučajevima nestanka i ubistva novinara na Kosovu.

Novinar i pisac sa Kosova Živojin Rakočević kazao je dvadeset godina od nestanka Đure Slavuja i Ranka Perenića,dvadeset godina praznine u koju je stala sva nesreća njihovih porodica,sve nesreće novinarske profesije i sav bol koji se može zamisliti.

“U tih dvadeset godina praznine stali su i životi ubijenih,nestalih kolega,naših novinara, njih dvanaest još. Stalo je poniženje i stale su ponižene godine koje svi mi dobro osećamo ovd. Zato danas mi ne tražimo,zahtevamo, mi optužujemo,optužujemo institucije da su dvadeset godina saučesnici u zločinu,jer nisu ništa uradili da se bilo koji zločin nad novinarima procesuira. Mi koji se ovde okupljamo ispisujemo tu optužnicu. Ispisujemo slobodu koju ne mogu oduzeti nikome a posebno ne mogu oduzeti slobodu novinarima. Đuro Slavuj i Ranko Perenić su postali simbol u koji se ulio sav naš problem svi naši životi i sva naša profesija. Mi moramo nastaviti da svako pojedinačno  lično sa svojom slobodom i odnosom prema ovom poslu se izbori da istina ne umre”, kazao je Rakočević.

Pedsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić poručio je još jednom da će kolege novinari nastaviti i da neće odustati od borbe za istinu i pravdu navodeći da su kolege iz Beograda u poslednjih godinu dana dale poseban doprinos u tom smeru kroz seriju istraživačkih priča o svim slučajevima nestanka i ubistava novinara na Kosovu.

“Ovo nije više samo pitanje pravde. Ovo je pitanje da li smo mi pristali i da li pristajemo da živimo sa ubicama, zločincima, kidnaperima a živimo sa njima.Niko od njih nije pronađen niti oni koji su ubili i kidnapovali naše kolege niti mnoge druge na Kosovu u psolednjih dvadeset godina” poručio je Ničić sa mesta obeležavanja godišnjice nestanka Slavuja i Perenića.

Jasmina Stojković novinarka koja je radila sa Slavujem i Perenićem poručila je da će novinari nastaviti da se okupljaju na ovom mestu.

“Ovo je jedna poruka nadležnima da shvate i da se ne nadaju da ćemo mi time što će nas biti u manjem broju biti spremni na neko odustajanje ili zaborav, rekla je Jasmina.

Novinari Slavuj i Perenić su nestali na radnom zadatku 21. avgusta 1998. godine u blizini sela Velika Hoča kada su krenuli u manastir Sveti Vrači u selo Zočište, da urade zapis o povratku otetih monaha.

Sa skupa, sa mesta gde se veruje da su Đura Slavuj i Ranko Perenić poslednji put viđeni, apel da se rasvetle ubistva i Aleksandra Simovića, Momira Stokuće, Ljubomira Kneževića, Marijana Melonašija, Mila Buljevića. Zatraženo je rasvetljavanje sudbine i nestalih novinara Albanaca.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još