• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska: Apel monaštva i sveštenstva za Kosovo i Metohiju

Svojim potpisima igumani i igumanije 20 manastira, koji broje ukupno 120 monaha i monahinja, kao i 70 parohijskih sveštenika i sveštenoslužitelja eparhije raško-prizrenske, predvođeni episkopom Teodosijem uputili su i svojeručno potpisali  “Apel za Kosovo u Metohiju”. Pozvali su odgovorne političke predstavnike da zaštite narod i srpske svetinje.

U apelu poručuju da je “ Kosovo i Metohija, sa svojih hiljadu i petsto srpskih pravoslavnih hrišćanskih manastira, crkava, zadužbina i spomenika srpske kulture, neotuđivi deo Srbije”  i da očuvanje nije pitanje ni nacionalne ideologije ili mitologije, niti, samo teritorije, već predstavlja samu srž  crkveno-narodnog bića i postojanja,” što nas je kao narod Božiji i živu Crkvu Hristovu vekovima sačuvalo na ovom prostoru”.

Poručuju da očuvanje “Kosova I Metohije kao integralnog dela Srbije, po svim međunarodnim standardima, a ujedno, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija”, ne znači konfrontaciju sa svetom, već  afirmaciju stava da se bez osnovnih prava i sloboda jednog naroda, njegovog identiteta, duhovnosti i kulture, ne može naći stabilno dugoročno rešenje.

Navode da bi eventualnom podelom, razmenom teritorije ili „razgraničenjem između Srba i Albanaca“ na suverenoj teritoriji Srbije, najveći deo srpskog naroda automatski bio ostavljen na milost i nemilost onima koji “ni do sada nisu pokazivali spremnost da poštuju naša prava”.

Oni su apelovali na  najviše predstavnike Republike Srbije, kao i međunarodne predstavnike, da se sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu na Kosovu omogući opstanak i miran život, da sačuvaju drevne svetinje i samim tim, obezbede e  vekovni kontinuitet postojanja Crkve na ovom prostoru.

Naglašavaju da apel ne predstavlja mešanje u politiku, već je ” glasan vapaj onih koji, živeći na Kosovu i Metohiji pred Bogom i sopstvenom savešću, imaju odgovornost prema vernom narodu, sa kojim činimo živu Crkvu”.

APEL_SVESTENSTVA_I_MONASTVA_ERP

 

Izvor: Zvanična strana Eparhije raško-prizrenske/ Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još