Analitičari: Poruka ambasadora Delavija pozitivna

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi ,obratio se javnosti putem video poruke. On je naglasio da sporazum između Kosova i Srbije mora da osigura bezbednost za sve građane, ali i da suština sporazuma treba da bude inicijativa samih strana koje pregovarauju. Analitičari takvu izjavu Delavija ocenjuju pozitivno.

Sporazum između Beograda i Prištine mora da bude primenjiv, trajan i da doprinosi stabilnosti u regionu, ali mora i da obezbedi sigurnost svim građanima, uključujući kosovske Srbe i SPC naglasio je Delavi, kritikujući zapaljive izjave koje su stizale i iz Prištine i iz Beograda poslednjih dana.

“U poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koje smo čuli u lošim starim danima komunizma. Ovo mora da prestane. Takve izjave podrivaju šanse za rešenje i podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive”, rekao je Delavi u video poruci.

Politikolog Stefan Filipović kaže da je poruka američkog ambasadora na Kosovu profesionalna i diplomatska i da dolazi u pravom trenutku.

“Poslednjih par nedelja imali smo zaista nepromišljene izjave sa svih strana pune upravo ono što je i ambasador rekao, agresivne, militantne čak retorike koja nije bila potrebna”, rekao je on.

Analitičar Ramuš Tahiri je rekao da je američki ambasador još jednom ponovio da sporazum između Beograda i Prištine mora da bude sveobuhvatan i trajan.

“Treba osigurati stabilnost i mir u regionu. Za SAD postoje granice tog sporazuma, znači ne može doći do sporazuma koji ne poštuje civilizacijske vrednosti”, rekao je Tahiri.

Filipović pozdravlja i to što je Delavi pozvao na očuvanju bezbednosti i zaštiti Srba i SPC.

“Amasador je rekao da očekuje sporazum koji će biti kompromisan, dugotrajan, primenjiv i koji će obezbediti sigurnost građanima dugotrajno. To praktično znači da je reč o jednom političkom procesu, to je jedna politička dinamika koja traj,e jer takav sporazum u ovom momentu ne može biti sproveden”, kaže on.

U političkim krugovima u Srbiji, poslednjih nedelja sve se više priča o mogućoj podeli Kosova, dok se u Prištini potencira priča o pripajanju opština na jugu Sbije sa albanskom većinom Kosovu. Ambasador Delavi je nagalasio da je na Kosovu neophodno osigurati sporazum koji će trajno osigurati mir, ne precizirajući međutim, kako bi taj sporazum mogao da izgleda.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još