Tači: Korekcija granice će izbrisati srpski san o podeli Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači, izjavio je da će korekcija granice sa Srbijom izbrisati srpski san o podeli Kosova, piše danas “Epoka e Re”.

“Protivnici te ideje su političke kamikaze”, ocenio je Tači.

Prema njegovim rečima, “korekcija granice i priključenje Kosovu Preševa, Medveđe i Bujanovca, konačno briše san Srpske akademije nauka i umetnosti o podeli Kosova i stvaranju Republike Srpske na Kosovu”.

Tači je izjavio da bi taj proces korekcije granica trebalo da bude transparentan, uz izražavanje volje građana na referendumu.

“Neću dozvoliti bilo kome da spreči konačni sporazum sa Srbijom, koji omogućava evropsku budućnost Kosova”, rekao je Tači.

On je pozvao opozicione partije da učestvuju u dijalogu sa Beogradom.

“Lako je kritikovati, a teško je suočiti se sa protivnicima Kosova. Nije lako da se suočim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Lako je biti gledalac, ali je teško biti igrač. Zato partije treba da uđu u igru i preuzmu odgovornost. Ako to ne žele, na kraju procesa, ukoliko postignemo nekakav sporazum, građani će na referendumu kazati da li ga prihvataju”, izjavio je Tači.

On je rekao da neće dozvoliti da Asocijacija srpskih opština na Kosovu, ima izvršna ovlašćenja i izrazio uverenje da će osnove za ostvarenje sporazuma sa Srbijom biti postavljene na proleće.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

 

Comments