Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi, rekao je da je zbog ostavke specijalnog tužioca Eljeza Bljakaja, danas žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu.

“Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu, gde specijalni tužilac daje ostavku zbog pretnji i nedostatka podrške. Posebno je žalosno to što je radio na slučaju masovne prevare sa penzijama”, napisao je Delavi na Tviteru.

Delavi je dalje istakao da Kosovo mora da se angažuje za vladavinu prava, ne samo podržavajući tužioce, nego i obezbeđujući da svi kažnjeni odsluže svoje kazne.

Naime,Kosovski specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo je ostavku na tu funkciju zbog pretnji, potvrdio je za medije državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi.

Sumnja se da je Bljakaj bio izložen pretnjama tokom istrage o imamu kosovske džamije Šefćetiju Krasnićiju i u poslednje vreme tokom istrage oko manipulacija sa listama veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova, piše portal Gazeta Express.

Ljumezi je izjavio da je Bljakaju pružana zaštita u slučajevima u kojima je prijavljivao pretnje.

 

Kao specijalni tužilac Bljakaj je radio na slučaju manipulacije sa listama veterana OVK, kao i na nekoliko slučajeva koji su bili povezani sa terorizmom.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još