Tači: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se Kosovo i Srbija nalaze u kritičnom periodu dijaloga, ali da smatra da su on i srpski predsednik Aleksandar Vučić voljni da ne dozvole da prošlost blokira budućnost ili da ugrozi mir u regionu u narednih pet ili 50 godina.

“Moj cilj nije neka etnička podela, niti stvaranje druge Republike Srpske na našoj teritoriji. Moj cilj je uspostavljanje 400 kilometara duge granice, a taj proces zahteva kreativna rešenja koja će obezbediti mir sada i u budućnosti”, rekao je Tači za list “Danas”.

Poručio je da će finalni sporazum Kosova i Srbije biti “evropski sporazum”, koji će prihvatiti Brisel i Vašington.

“I biće finalizovan novom rezolucijom Ujedinjenih nacija u Savetu bezbednosti, što će otvoriti evropsku perspektivu i za Kosovo i za Srbiju. Ili će biti pronađeno jedno evropsko rešenje, uz podršku Evropske unije i Sjedinjenih Država, ili neće biti nikakvog dogovora”, kazao je Tači.

Upitan da li sa Vučićem razgovara nad mapama, sa koordinatima sela i granica, kao što je bio slučaj u Dejtonu, Tači je kazao da je poslednja stvar koju ima na umu Dejton i da je proglasio nezavisnost Kosova kao suverene, sekularne i građanske republike.

“Građanska će i ostati. Mape neće definisati sudbinu ljudi. Razmišljam samo o evropskim mapama”, rekao je Tači.

Navodeći da je Kosovo već “moralni i politički pobednik”, jer su tamošnji ljudi slobodni i žive u slobodnoj državi koju su priznale brojne članice UN, Tači je kazao da se mora brzo kretati u pravcu dobijanja članstva u EU, NATO i UN.

“Dijalog sa Srbijom, regionalna saradnja i pomirenje su ključni uslov za postizanje takvog cilja… Ja pričam sa Vučićem, voljan sam da pronađemo rešenje jer želim da vidim Kosovo u NATO i EU što je pre moguće”, kazao je Tači.

Izrazio je zabrinutost zbog “propagande u Beogradu da kosovska policija ili vojska pripremaju nekakav plan da uđu u rat ili da ‘zauzmu sever’ “, navodeći da je to “glupo i opasno”.

“Postoji orkestrirana propaganda. Niko se neće usuditi da takne Srbe na jugu, severu, zapadu ili istoku Kosova. Takođe, postojala je propaganda kada smo proglasili nezavisnost 2008, da će Srbi napuštati Kosovo na svojim traktorima, ali oni to nisu učinili. Ostali su na Kosovu i čak učestovali u stvaranju kosovskih institucija, policije, parlamenta, Ustavnog suda”, kazao je Tači i dodao da su Srbi integrisani i da ne vidi nikakav razlog da strahuju za svoju budućnost.

Upitan da li će Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) biti date bilo kakve garancije na Kosovu, Tači je kazao da je SPC ustavna kategorija na Kosovu i da je zaštićena Ustavom.

“Nažalost, nekada je politizuju organizovane verske zajednice na Kosovu, budući da pojedini episkopi, naročito oni ekstremni izvan Kosova šalju vrlo nesrećne poruke”, kazao je Tači.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments