Otvoreno pismo Marka Đurića Vladiki Teodosiju

Srbi na Kosovu i Metohiji imaju jednu majku, a to je država Srbija, koja plaća i pomaže rad Vaše eparhije i svakog našeg sela i opstanak skoro svakog našeg doma na Kosovu i Metohiji. Predsednik Vučić će nastaviti da se bori za Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji i da ih hrabri, bez obzira na napade i uvrede koje trpi, naveo je između ostalog u otvorenom pismu episkopu Teodosiju, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
“Preosvećeni Vladiko, izvinjavam se što Vam se obraćam javno o jednoj političkoj stvari. O crkvenim pitanjima ne bi mi ni palo na um da komentarišem javno, niti o njima znam dovoljno, pa ipak branim Vaše pravo kao crkvenog velikodostojnika da zastupate svoja politička, pa i stranačka uverenja, ma koliko se lično sa njima ne slagao. Ne želim, međutim, da prećutim Vašu javno izrečenu netačnu tvrdnju da je Predsednik moje države – Srbije rečju ili delom zastrašio ili zastrašivao naš narod na Kosovu i Metohiji.
Takve reči, duboko sam uveren, nisu ni pravedne ni istinite. Posebno verujem da nije dobro što dolaze sa Vaše strane. Vređate i govorite i o nedostojnosti. Vaše reči pune strasti teške su i nedostojne. Smatram da je razloga za brigu, u pogledu naše ukupne sudbine, i bez ovakvih reči mnogo, kao što dobro znam da je razloga za trud i borbu još mnogo više.
I sam sam godinama unazad nosio jedan mali, ali makar meni važan deo tog tereta. Zato se i čudim Vašim rečima, ako jesu verodostojno prenete od strane Save Janjića. Upravo je otac iguman Sava Janjić nedeljama unazad javno širio, ispostaviće se, sasvim lažne tvrdnje o dogovorenom monstruoznom nasilnom scenariju, navodno dogovorenom između Beograda i Prištine, čime je, uz pojedina sredstva informisanja dao ne mali doprinos unošenju nemira i straha među naše sunarodnike, posebno na severu Kosova i Metohije.
Za Predsednika je Kosovo i Metohija Srbija, Preosvećeni, bez ali ili možda, i lično sam bezbroj puta bio prisutan kada je to ponavljao nekim od najmoćnijih ljudi u svetu. Za razliku od nekih koji istupaju u Vaše ime, Predsednik koga napadate ponavlja to uvek i svuda.
Branim Vaše pravo na politički stav, ali ne mislim da je dobro i primereno da se svakodnevnom političkom kampanjom iz krugova pojedinaca u Eparhiji narušava životno neophodno narodno jedinstvo i sloga i poverenje u državu pred izazovima sa kojima smo suočeni. Neće nam biti bolje niti ćemo biti jači u borbi za sudbinu našeg naroda ako u nju ulazimo unapred obeleženi žigom izdaje, istaknuti na stub srama, izjednačeni direktno sa Judom Iskariotskim i “ohrabreni” Lazarevim kletvama.
Kako ćemo ubediti Srbe na Kosovu i Metohiji da ostaju na svojim ognjištima i čuvaju srpstvo i Srbiju ako istovremeno tvrdimo da ta ista Srbija želi da ih protera i pobije? Držimo se složno preosvećeni u ime Boga, i ne dozvolite da se naši neprijatelji smeju i seire nad našom neslogom i zavedenošću stranom zlobom i lažima.
Srbi na Kosovu i Metohiji imaju jednu majku, a to je država Srbija, koja plaća i pomaže rad Vaše eparhije i  svakog našeg sela i opstanak skoro svakog našeg doma na Kosovu i Metohiji. Predsednik Vučić će nastaviti da se bori za Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji i da ih hrabri, bez obzira na napade i uvrede koje trpi.
Drago mi je da ste danas konačno i javno primetili da se Predsednik Vučić, koga, bez osnova, toliko direktno i preko posrednika javno napadate, uvrstio među ktitore naše crkve na Kosovu i Metohiji. I to ne među manje. Godinama sedim pored njega kada je reč o ovoj našoj temi i dobro znam da neće odustati od borbe da zaštiti šta god je moguće od srpskih interesa na Kosovu i Metohiji, i kada je najteže, i kada mu mnogi okrenu leđa. Čovečanski i kao službenik Srbije Vas molim da i inače teške stvari za naš narod ne činimo još težim”.
Inače ranije danas  Vladika Teodosije je tokom današnjeg obraćanja u manastiru Banjska na  Kosovu poručio:”Hvala našem predsedniku što se setio naših svetinja i ne samo ovde nego i u drugom mestu, ali ovde sa ovog mesta hoću da kažem ne hvala mu za reči koje upućuje ovih dana Srbima na KiM-u. To nisu reči nade, to nisu reči hrišćanima, one nisu dostojne onoga koji je na čelu ovog naroda”.

Manastir Banjska danas proslavlja slavu Svetog Stefana.

Nekada najlepši srpski manastir koji je tokom vekova teško postradao, godinama se već obnavlja i trenutno je jedno od omiljenih stecišta ne samo vernika sa severa Kosova, već i drugih posetilaca.

Teodosije je naveo da se manastir i monaštvo obnavlja silom Božjom, ali i dobrotom svih koju su dali svoj prilog, kojima je i danas iskazao svoju zahvalnost.

“Na prvom mestu hteo bih da istaknem Kancelariju za KiM, Vladu Republike Srbije“, vladika se zahvalilo i mnogim domaćim i međunarodnim darodavcima, a zahvalnost je uputio i srpskom predsedniku.

“Hteo bih da istaknem i lični prilog našeg predsednika, gospodina Aleksandra Vučića, koji je posetio ovu obitelj i koji je sam zaželeo da se ova sveta obitelj obnovi. Hvala našem predsedniku što se setio naših svetinja i ne samo ovde nego i u drugom mestu“.

“Ali ne hvala mu za reči koje upućuje ovih dana Srbima na KiM-u,“ rekao je i ovo vladika Teodosije.

Naglasio je  da “to nisu reči nade, to nisu reči hrišćanima, one nisu dostojne onoga koji je na čelu ovog naroda“.

Komentarišući reči predsednika Vučića da u Đakovici nema Srba, Teodosije navodi “Teško nam je kad čujemo „koga ima u Đakovici“, „da li bi mi živeli danas u Đakovici“.

“Pa živimo, evo, tu je Igumanija, tu su sestre, u Đakovici se služi Sveta liturgija, zar to nije dovoljno u ovom vremenu?“ – pitanjem je vladika Teodosije odgovorio na Vučićeve reči od juče da u Đakovici nema nijednog Srbina.

Mnogi  su u 18. i 19. veku posustali i promenili veru, a zahvaljujući onima koji nisu, mi danas postojimo na ovim prostorima, podsetio je takođe Vladika.

“I u naše vreme ima onih koji su spremni da opstoje našu veru, i neće se turčiti radi boljeg života,“ dodao je.

Ovogodišnji domaćin slave i kolačar Manastira Banjska bio je Grado Maksimović, rodom iz ovih krajeva, a koji danas živi u Australiji, u Sidneju.

Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još