• Početna>
  • Vesti>

Otvoreno pismo gradonačelnika opština sa srpskom većinom Aleksandru Vučiću

Foto: Srpska lista

Gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, uputili su danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću otvoreno pismo koje prenosimo u celosti.

 

“Poštovani predsedniče Vučiću,

U ime srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji u Vašoj olitici vidi jedinu nadu svog opstanka na vekovnim ognjištima, molimo Vas da ne odustajete od borbe za pravedno,  kompromisno i održivo rešenje, koje će značiti bolju udućnost ne samo Srba na Kosovu i Metohiji već  celokupnog srpskog naroda. Ovo pismo upućujemo apsolutno svesni da razum mora prevladati emocije, a da su stope naše dece jednako  redne kao stope naših predaka.

Poštovani predsedniče, iako ste toga više nego svesni, podsećamo Vas da ako sada odustanete od borbe koja za nas znači život na Kosovu i Metohiji, to će biti najveći istorijski poraz našeg naroda u novijoj istoriji Srbije, i ujedno najveća pobeda naših neprijatelja i njihovih domaćih poltrona.

Vaša borba nam uliva veru, posle mnogo godina, da nismo  sami, da Srbi na severu nisu uzalud branili svaki pedalj od najezde ekstremista, i da Srbi na jugu nisu uzalud hrabro opstali na ovim prostorima.  Ovim pismom želimo da Vam poručimo, da smo svesni bremena koje nosite, i da neretko iz nemoguće situacije pokušavate da izvučete najviše, zato Vas
uveravamo da ćemo svako rešenje do kojeg dođete, a koje bi značilo više prava za Srbe, bezbednije okruženje za građane i očuvanje naših svetinja i koje bi omogućilo bolji ekonomski položaj našeg naroda, mi svi podržati, pa bilo to razgraničenje, korekcija ili nešto treće.

Pozivamo Vas da ne odustajete u misiji spašavanja severa Kosova i Metohije i svega što se spasiti može iz kandži Prištine, a što nam predlažu Jeremić, Đilas, Janjić, Trajkovići i ostali miljenici i poltroni stranih ambasada. NJihovo likovanje nad našom teškom sudbinom Vam mora dati podstrek da nastavite pregovore, za šta ćete u nama i srpskom narodu uvek imati bezrezervnu podršku. A ako do rešenja ne dođe zbog štetočinskog delovanja gore pomenutih, mi ćemo biti prinuđeni da ih potražimo u njihovim kućama i vilama i da ih upitamo zašto su to uradili srpskom narodu.

Izborite se predsedniče da se posle mnogo godina celokupni srpski narod ne oseća poniženim, kako bi napokon počeli da slavimo mir i budućnost, a ne poraze. Željno očekujući Vaš najavljeni dolazak, Srbi na KiM će ostati verni svojoj državi, bez obzira na sva iskušenja u kojima se nalazimo, jer Vi ste naša nada da će Srbija biti ovde i sa nama.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić
Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović
Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković
Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić
Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović
Gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić
Gradonačelnik Raniluga Vladica Aritonović
Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović
Gradonačelnik Klokota Božidar Dejanović
Gradonačelnik Parteša Dragan Petković”

Comments

Pročitaj još