Srpska lista: Razgraničenje nije gotova stvar

Predstavnici Srpske liste poručili su sa današnje vanredne konferencije za medije da gotovog rešenja za Kosovo i Metohiju nema i da pojedini predstavnici opozicije ali i pojedine javne ličnosti nanose ogromnu štetu celokupnom procesu iznalaženja kompromisnog rešenja, kada negativno, oštrim rečima i neprovereno,  izlaze u javnost sa – za građanstvo uznemirujućim izjavama.

“Ovi kvazi političari bi se očigledno radovali da sever KiM pripadne Prištini, rekao je ovom prilikom predsednik Srpske liste Goran Rakić.

On je pozvao opozicione političare Jeremića, Đilasa, Obradovića i njima slične da prekinu sa takvim sramnim ponašanjem jer se na ovaj način deklarišu na čijoj su strani i ko su im mentori.

“Ne napadajte ni one koji su na prošlim izborima dobili 90% podrške građana, Srpske liste koja se zajedno sa predsednikom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem zalaže za pronalaženje rešenja za KiM, poručio je Rakić i pozvao ove političare da prekinu sa ovakvim ponašanjem, jer, kako je rekao, „Vi se igrate našim životima, a ne životima vaših porodica“.

Rakić je u ime Srpske liste i njenih birača i simpatizera poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da nastavi borbu jer to kako je rekao “odlično radi”.

On je u razgovoru sa novinarima napomenuo da gotovog rešenja za Kosovo i Metohiju nema i da su sve zasad predlozi koji čekaju ozbiljno razmatranje.

“Sve je to u povoju. Mi nemamo gotovo rešenje na stolu pa da opozicija ima šta da kritikuje. U javnost ćemo izaći  kada sve to konkretizujemo i kada sve bude jasnokako bi to razgraničenje sa Albancima  trebalo da izgleda” pojasnio je Rakić uz napomenu da svesno koristi izraz Albanci a ne teritorija.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić upitao je o čijoj budućnosti govore pomenuti opozicioni političari i pojedne javne ličnosti kada kažu da predloženo rešenje o razgraničenju nije dobro. “Za čiju budućnost? Onih koji su otišli, čija imanja su prodali ili im pomogli da prodaju?” upitao je Simić i podvukao nekorektnost iz koje o Srbima na Kosovu i Metohiji govore oni koji su u određenom trenutku u prošlosti svoju decu izmestili  na neko drugo mesto.

On je naglasio veliki rad koji stoji iza međunarodno priznatog položaja koji Srbija sada zauzima u odnosu na nemar sa kojim se na stavove naše zemlje gledalo pre, recimo šest godina.

“I vi znate da ste pre šest, sedam godina pitali bilo kog stranca da li možemo da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, rekao bi – ne. To je završena priča” istakao je Simić.

“Pozivam građane da budu smireni i ne nasedaju na provokacije koje dolaze iz Prištine” poručio je Simić i pozvao građane i na odgovornost, da ne dopuste kako je rekao “da politiku vode oni koji su svoja imanja prodali a svoje porodice izmestili daleko, jer će nam se onda ponoviti 17. mart 2004”.

Potpredsednik Srpske liste i ministar za povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić poručio je da odluka o tako važnom pitanju kakvo je Kosovo i Metohija, ne može da bude laka i bezbolna.

“Mi koji živimo na ovim prostorima uvek je bila teška posebno gde su naši sunarodnici i velikoj manjini kaže Jevtić.  Svi smo se saglasili da pitanje Srba i Albanaca mora da se reši , mi i naša deca i oni koji misle ovde da žive” kaže on.

Jevtić je podvukao da ako treba u nekoga imati poverenje, onda je to država Srbija a ne neko ko već decenijama čini nepravdu srpskom narodu, toleriše nasilje koje taj narod trpi ine ispunjava obaveze na koje se sam obavezao.

“Naši zajednički interesi važniji su od interesa pojedinaca . Tu mislim na one koji se ovih dana oglašavaju kako neka pitanja treba da se reše . Ti isti danas i Jeremić i Đilas i Janković i Borko Stefanović koji je ranije odbijao  da razgovara sa predstavnicima  Srba sa Kosova i Metohije” kaže Jevtić.

On  je tim pojedincima poručio da će srpskom narodu na Kosovu i Metohiji najveću uslugu učiniti ako prestanu da se bave i komentarišu ovdašnju  situaciju.

“Postizanje trajnog mira iziskuje i bolne odluke. Ako ništa više barem 90 odsto Srba na Kosovu i Metohiji podržava sve ono što predsednik Vučić radi u okolnostima koje nisu lake. Vučić ima nedvismislenu podršku Srba sa Kosova i Metohije i ta podrška nije slučajna jer Vučić nijednom do sada nije u Briselu razgovarao i sa Albancima pregovarao a da nije pritom razgovarao sa Srbima sa Kosova i Metohije ili došao na Kosovo i Metohiju i sa ljudima razgovara.  Politička hrabrost je ključna. Nema je svako” rekao je  Jevtić.

Konferenciji su prisustvovali i   ministar  u kosovskoj vladi Nenad Rikalo i  gradonačelnici Zvečana, Gračanice i Leposavića Vučina Janković, Srđan Popović i Zoran Todić, poslanik u parlamentu Kosova Zoran Mojsilović.

Comments

Pročitaj još