Na čitavom Kosovu do kraja godine novi azili za pse

Iako na teritoriji opštine Gračanica postoji azil za napuštene pse, meštani se i dalje suočavaju sa ovim problemom. Nadležni navode da je problem pasa lutalica od nedavno pod nadležnošću Agencije za hranu i veterinu, ali da građani mogu prijaviti problem i opštini.

Učestala slika pasa lutalica na ulicama zabrinjava stanovnike opštine Gračanica, jer se neretko dešava da nekoga napadnu.

Kako kažu, problem je nastao jer se psi sa celog Kosova dovoze u opštinu Gračanica.

Iz Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo u Opštini Gračanica kažu da je za problem pasa lutalica na čitavom Kosovu od nedavno nadležna Agencija za hranu i veterinu.

Oni napominju da građani mogu opštini da prijave problem koji će nakon toga biti prosleđen ovoj agenciji.

“Agencija je za 2018. godinu dobila određena sredstva da zbrine pse lutalice. Određene su veterinaske ambulante i one brinu o psima. Radnici ambulanti pokupe pse odvedu na par dana, sterilišu ih, izvrše kastraciju i vakcinišu ih i onda ih vrate na mesto gde su ih uzeli”, kaže Dragiša Stojanović, direktor poljoprivrede i šumarstva u Opštini Gračanica.

Stojanović ističe da će od sledeće godine Opština Gračanica dobiti određena sredstva za rešavanje problema pasa lutalica, kao i da će do kraja godine na čitavom Kosovu biti otvoreni novi azili za pse.

“Takođe u opštini Gračanica je u toku projekat vakcinacije u kućama. Ekipa veterinara obilazi domaćinstava i vakciniše pse i nadam se da će početkom sledećeg meseca to biti završeno na teritoriji naše opštine”, kaže direktor poljoprivrede i šumarstva u Opštini Gračanica.

Nevladina organizacija “Pravo na život” iz Gračanice u saradnji sa NVO “Dog Shelter” iz Prištine otvorili su u Gračanici krajem 2016. godine azil za pse lutalice koji se bavi lečenjem, sterilizacijom i udomljavanjem uličnih pasa.

“Sada imamo skoro sve bolesne pse, sa šugom, takođe i povređene. Njih pokušavamo da izlečimo i nakon toga ih vraćamo na ulicu jer drugačije ne možemo da opstanemo. Sada ovde imamo 90 pasa i to je previše. Ne možemo sve da prihvatimo a ljudi dolaze traže da uzmemo njihove pse”, kaže Slaviša Stojanović, iz NVO “Pravo na život”.

Iz azila ističu da se u velikom broju slučajeva dešava da nesavesni građani napuštaju svoje pse ili štenad koje ne žele da zadrže.

Oni napominju da azil nije prihvatni centar, ali da građani mogu prijaviti agresivne i neoznačene pse.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još