UNS: Ubistva novinara na Kosovu sada na platformi SE

Na Platformi SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara od petka i 14 nerešenih slučajeva ubistava i nestanaka srpskih i albanskih novinara na Kosovu.

Slučajeve je prijavila Evropska federacija novinara, nakon što je Skupština te federacije, 6. juna jednoglasno usvojila Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu koju su podneli Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat novinara Srbije i Asocijacija novinara na Kosovu, saopštava UNS.

Na Platformi se navodi je prošlo skoro 20 godina, a da još “niko za počinjene zločine nije izveden pred lice pravde”. “U Rezoluciji o istragama ubistava novinara na Kosovu se poziva da se obnove napori da se istraže i da se pred lice pravde dovedu izvršioci za ubistva i kidnapovanja novinara, kao i da se obezbedi obeštećenje porodica”, navodi se na sajtu te Platforme.

Cilj onlajn Platforme Saveta Evrope je da unapredi zaštitu novinara, tako što objavljuje pretnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima i tako omogućava Savetu Evrope da bolje bude upoznata sa ovim slučajevima i da, ukoliko je potrebno, na vreme reaguje.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još