“Probuditi uspavanu pravdu za kosmetske žrtve”

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM danas je, u prisustvu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i drugih zvaničnika, obeležilo 15 godina od zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, uz podesćanje da za zločine nad Srbima niko nije odgovarao.

Porodice žrtava, poručile su da žele da probude uspavanu pravdu za kosmetske žrtve, i da nikada neće zaćutati zbog svih ubijenih i kidnapovanih, a Dačić da Srbija neće odustati od zahteva da svi odgovorni za zločine budu kažnjeni.

O gorkoj istini da su Srbi najveće žrtve etničkog čišćenja i genocida na ovim prostorima, kako kaže Dačić svedoči i Spomen soba Kosmetske žrtve, gde je obeležen ovaj tragični događaj.

“Ono što najviše boli jeste to što nijedan zločin od svih ovih ovde, čini mi se, nije rasvetljen. Da niko nikada nije pronašao bilo kog zločinca koji je izvršio ove zločine. Zato ove slike ovde opominju da to ne smemo da zaboravimo”, rekao je Dačić koji se založio za nalaženje drugih prostorija za Udruženje, koje bi bile adekvatnije i dostupnije javnosti.

Naglasio je da će Srbija i dalje insistirati na tome da svi odgovorni za zločine budu sankcionisani.

Dačić je naveo da je u Hrvatskoj pre “Oluje” živelo 560.000 Srba, sada ih je 180.000, u Sarajevu je, kaže, pre rata, bilo 200.000 Srba, sada 10.000, u Prištini je živelo 40.000 Srba, a danas ih je tek više destina, u Prizrenu ih je bilo 10.000, a sada svega 23.

Obeležavanju godišnjice zločina u Goraždevcu, koje je počelo minutom ćutanja za žrtve, prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev i predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić.

Slobodanka Krstić, majka dvojice sinova koji su kidnapovani na KiM, uručila je Dačiću zahvalnicu za pomoć porodicama i za borbu da za očuvanje celovitosti i integritet Srbije.

Pre 15 godina u Goraždevcu nepoznate osobe iz automatskog oružja, pucale su na srpsku decu dok su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubile Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).

U tom nerasvetljenom zločinu, jednom od četiri najveća počinjena nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo, teško su ranjeni Ðorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Godišnjica zločina obeležena je i u Goraždevcu.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments