• Početna>
  • Vesti>

Goraždevac: Ne možemo okrenuti leđa grobovima Ivana i Pante

Parastosom u crkvi Svetog Jeremije, u Goraždevcu, obeležena je petnaesta godišnjica od ubistva Ivana Jovovića i Pantelije Dakića, koji su se sa još pedesetak svojih vršnjaka kupali na reci Bistrici.

Na današnji dan, pre 15 godina, nepoznate osobe su iz automatskog oružja pucale na grupu od oko 50 dece i mladih.

Tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško su ranjeni i Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Parastos kojem je prisustvovalo oko 150 ljudi, služio je iguman manastira Draganac otac Ilarion uz sasluženje monaha iz manastira Draganac, Visoki Dečani i lokalnog paroha Nenada Našpalića.

Otac Ilarion je okupljenima je poručio da “ne možemo da okrenemo leđa grobovima ubijenih Ivana Jovovića i Pantelije Dakića”.

“Zbog toga što ste ostali ovde morali ste da podnesete i najnevinije i najčistije žrtve, a to su Ivan i Panta koji su svoju mladost prineli Bogu zahvaljujući tome što su ostali na svojim ognjištima, uz crkvu Svetog Jeremije. I posle toga vi ste odlučili da ostanete ovde, da budete svoj na svome. Zašto? Zato što u vašim srcima postoji jedno dublje svedočanstvo od svedočanstva našega razuma, a koje govori da treba da bude ono što biti ne može, da je moguće ono što razumu izgleda kao nemoguće. Zašto? Zato što smo mi ljudi koji veruju u vaskrsenje Hristovo, mi verujemo u ponovni susret i sa Pantom i sa Ivanom koji su se na čudan način orodili u carstvu nebeskom. Njihova mučenička smrt je spojila njih i njihove porodice na najlepši mogući način i kao da iz večnosti šalju poruku da njihova žrtva ima smisla, da ljubav i život pobeđuju besmisao i ruglo sa kojim se suočavamo svakoga dana”, rekao je otac Ilarion.

Predsednik Privremenog organa Opštine Orahovac Miloš Dimitrijević, podsetio je da ni posle 15 godina nisu pronađene ubice Ivana Jovovića i Pantelije Dakića.

“To je sraman čin ove kosovske vlasti, Kosovske policije i međunarodne zajednice koja je bila ovde, a koja je tada obećala da će prevrnuti svaki kamen kako bi pronašli ubicu, ali do dan danas nije rasvetljeno ništa oko zločina koji su se dogodili na Kosovu”, kazao je Dimitrijević.

Roditelji žrtava nisu želeli da daju nikakve izjave okupljenim novinarima koji su pratili današnji parastos.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela nikada nisu otkriveni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će “prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice”, a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

 

Izvor: RTV Kim

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Comments

Pročitaj još