Služen moleban u Štrpcu

Episkop Raško-prizrenski Teodosije služio je i četvrti po redu Moleban za Kosovo i Metohiju u Štrpcu. U punoj crkvi Svetog Nikolaja Čudotvorca, u Molebanu za mir i spasenje, pored sveštenstva prizrenskog arhijerejskog namesništva, sa monahinjama i monasima iz obližnjih manastira, došli su vernici iz Štrpca, Brezovice, Sirinićke župe i Prizrena.

Potvrđujući da se Srbi nalaze u teškom trenutku, vladika Teodosije je u besedi nakon molitve naglasio da je srpski narod sa obronaka Šare, na Brezovici, u Sirinićkoj i Sredačkoj župi, uspeo vekovima da se održi upravo u najtežim vremenima, pre svega verom.

„Poslednje veliko stradanje 1999. godine na nama je ostavilo teške rane kojih se svi s bolom sećamo, ali ipak jedan broj ljudi iz Prizrena i okoline nije otišao sa Kosova i Metohije, već je našao utočište na ovom mestu, da ostanu barem bliže svojim starim ognjištima.

Sa tom verom i nadom i u ovo vreme treba da budemo čvrsti i solidarni, pomažući jedni drugima i trudeći se da ostanemo dostojni nasleđa naših svetih predaka,“ rekao je vladika.

„Privremene i lažne pobede onih koji misle da su nešto zadobili, tako što su drugoga povredili, nisu nikakve pobede, već iluzije pomračenog uma. Takvi nemaju mirne snove i mirnu savest i koliko god se trudili ili da utišaju glas savesti, toliko još više gube meru, pomračuju se i gube obraz Božiji, svaku radost i spokoj. Njihov gnev, mržnja i nepravedna dela samo su odraz unutrašnjeg nemira i straha,“ kazao je Teodosije, podsećajući na Jevanđeljska učenja.

Zato, braćo i sestre, koristimo vreme koje imamo da se promenimo, pokajemo i vratimo Bogu. Oprostimo bližnjima, pomozimo onom koji je u nevolji, kako bi tiha i utešiteljna Božija blagodat prosvetlila naše duše i dala nam da još i ovde i sada osećamo radost onih koji su se udostojili utehe Hristove,“ kazao je.

Molebani su prethodno služeni u manastiru Draganac, Gračanici i Severnoj Mitrovici, a podstaknuti su najnovijim tenzijama, nakon što je Crkva javno upozorila na opasnost opstanka srpskog naroda i njegovog kulturno-istorijskog-duhovnog blaga, ukoliko se bude zastupao scenario podele, odnosno razgraničenja, odnosno razmene teritorija.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još