• Početna>
  • Vesti>

Osamdeset godina postojanja crkve Sv. Petke u Lapljem selu

 Lturgijom, litijom i sečenjem slavskog kolača u cvrkvi Svete Petke u Lapljem Selu obeležena je slava ovog pravoslavnog hrama, kao i osamdeset godina postojanja.
Pred nekoliko hiljada vernika, liturgiju je u crkvi Svete Petke u Laljem Selu služio episkop raško-prizrenski Teodosije. On je u besedi govorio o životu Svete Petke, te je poručio da Srbi na Kosovu ne prodaju svoja imanja.
“Neka molitvama Svete Petke Paraskeve, gospod i nama da u ove dane da budemo istrajni i da budemo hrabri, verni Gospodu i crkvi njegovoj Svetoj. Da budemo verni ovoj svetoj kososovsko-metohijskoj zemlji na kojoj smo ponikli i koja nama je data u zalog da je čuvamo, a ne da je prodajemo”, kazao je vladika Teodosije.
Po obilasku litije oko hrama, osvećena je vodica i prerezan slavski koji je ove godine pripremio Dejan Đokić. Za domaćina slave za narednu godinu izabran je Đorđe Ristić iz Lapljeg Sela.
“Odlučio sam da uzmem kolač za zdravlje za sreću, napredak. Svaki Srbin koji je u mogućnosti treba da uzme kolač, mislim da to nije greška i da nisu veliki troškovi”, kazao je Đorđe Ristić.
Vernici koji su se su okupili poželeli su na današnji dan puno zdravlja, sreće i mira.
Prepodobna mati Paraskeva, Sveta Petka, je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena. Praznik Trnove Petke spada u nepokretne, koji se veoma poštuje u srpskom narodu.
Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još