Gujon: Uvek se radujem druženju sa decom sa KiM

Treću godinu za redom, zahvaljujući humanitarnoj organizaciji „Solidarnost za Kosovo i Metohiju“,Tivat je mesto u kojem deca sa Kosova i Metohije provode svoje slobodne dane, odmarajući i družeći se sa najpoznatijim francusko-srpskim humanitarcem Arnoom Gujonom.

Ove godine, za mnoge srpski heroj Arno Gujon, poveo je na letovanje grupu od 42 deteta, od kojih veliki broj prvi put ima priliku da uživa na plažama crnogorskog primorja.

„Uspeli smo da i ove godine obezbedimo deci boravak na crnogorskom primorju. Već sedmu godinu zaredom dovodimo decu na letovanje i jako sam srećan kada vidim koliko oni ovde uživaju. Posebno me raduje što se na ovom putu upoznaju, zbližavaju i kasnije nastavljaju svoje druženje. Treću godinu zaredom smo u Tivtu i ovog puta smo, kao i prethodnih godina, za decu organizovali različite aktivnosti, kako bi smo upotpunili njihove utiske, koje će poneti svojim kućama. U toku prethodnih dana smo obilazili Boko-kotorski zaliv, jezero Grahovo, a danas će deca u likovnoj radionici pokazati svoja umeća i sposobnosti u crtanju. Svake večeri imamo naše male olimpijade, takmičarske igrice, kojima se uvek raduju“, rekao je Arno Gujon za RTV Gračanica.

Humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo i Metohiju“, godinama unazad uspeva da deci sa raznih krajeva Kosova i Metohije obezbedi letovanje, a pre svega omogući im da u periodu od deset dana zaborave na svakodnevnicu i atmosferu života u ograničenim mogućnostima druženja i kretanja.

„Dečija radost, osećaj slobode i bezbednosti su posebna motivacija za moj dalji rad. Neko bi rekao da je teško izaći na kraj sa tolikim brojem dece, ali za sve nas je ovo pravi odmor. Živeti na Kosovu i Metohiji u uslovima u kojima vam je ograničeno funkcionisanje u svakom smislu je teško, posebno za decu. Videti ih kako se ovde druže, raduju novim poznanstvima, opravdava svaki trud i mukotrpan rad koji smo uložili kako bi smo sve zamišljeno i realizovali“, priča Gujon za našu Televiziju.

Kancelarija za dobrotvorni rad Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske kao i prethodnih godina uzela je učešće u sprovođenju aktivnosti, čiji je inicijator Arno Gujon.

„Eparhija raško-prizrenska preko Kancelarije za dobrotvorni rad redovno prati i učestvuje u svim aktivnostima koje sprovodi humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo i Metohiju“. I ove godine, veroučitelji u školama na Kosmetu su odabrali decu prema svojim zaslugama u školi ali i socijalnom stanju . Trudimo se da napravimo pravi izbor, a to podrazumeva da u grupi budu deca koja nikada do sad nisu imala priliku da uživaju u letovanju na šmoru, rekao je Milovan Simionović, veroučitelj i predstavnik eparhije-raško prizrenske.

Deca sa centralnog Kosmeta, kososvskog pomoravlja, iz opština Obilić i Vučitrn provode sasvim sigurno nezaboravne dane na letovanju u Crnoj Gori. Prema njihovim rečima, poneće sa sobom najlepše utiske koje će rado podeliti sa svojim porodicama i drugarima u školi.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još