Vučić i Tači ranije dogovorili da neće biti tenzija

“Predsednici Kosova i Srbije na poslednjem sastanku u Briselu složili su se da, kada se strane budu u potpunosti angažovale na definisanju konačnog sporazuma, stanje na terenu treba da bude mirno“, izjavila je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku.

Ona je dodala da kada Upravljački tim za izradu statuta Zajednice zvanično obavesti EU o statusu svog rada, to pitanje biće tema razgovora sledećeg sastanka na visokom nivou u Briselu.

“Razumemo da je posao još uvek u toku. U međuvremenu, EU kontinuirano radi sa obema stranama kako bi osigurala implementaciju ovog i svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga koji je omogućila EU”, dodala je Kocijančić.

Kocijančić je navela da su Briselski sporazum iz 2013. godine i sporazumi iz avgusta 2015. godine su osnova za rad Upravljačkog tima. “Obe strane su se dogovorile o jasnim parametrima i vremenskim rokovima, uključujući i izradu statuta Zajednice u roku od četiri meseca od početka rada od strane Menadžment tima”.

Kako je istakla, onda kada obe strane budu u potpunosti angažovane sa visokom predstavnicom EU u definisanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji, EU očekuje, kako su se dogovorili predsednici tokom poslednjeg sastanka na visokom nivou dijaloga, da na terenu ne postoje tenzije koje bi ugrozile zajednički cilj normalizacije odnosa.

 

Izvor: RSE

Comments

Pročitaj još