• Početna>
  • Vesti>

Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red SB UN

Velika Britanija, predsedavajuća SB UN u avgustu, nije večeras stavila Kosovo na dnevni red tog tela UIN, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u UN.

Prema Tanjugovim informacijama, međutim, Britanija će nastaviti konsultacije kako bi se postigao dogovor, jer Rusija i Kina čvrsto traže da u avgustu bude sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš spremio je izveštaj koji se odnosi na razvoj događaja na Kosovu od sredine aprila do sredine jula, a ostaje pitanje da li će Velika Britanija, koja je danas preuzela predsedavanje SB UN, nastojati da onemogući raspravu o Kosovu.

Na sajtu SB UN su najavljene konsultacije iza zatvorenih vrata o programu rada te organizacije.

Ovo će biti prvi put za 19 godina da najmoćnije telo svetske organizacije neće raspravljati o situaciji na Kosovu duže od tri meseca.

Prema slovu rezolucije 1244, generalni sekretar UN mora redovno da obaveštava Savet bezbednosti o razvoju situacije na Kosovu. Prvi takav izveštaj podnet je najmoćnijem telu svetske organizacije mesec dana po usvajanju rezolucije.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je, inače, u izveštaju koji se odnosi na period od sredine aprila do sredine jula, upozorio da gradnja puta pored manastira Visoki Dečani i izostanak rezultata u istrazi ubistva Olivera Ivanovića predstavljaju razlog za brigu na Kosovu, pozdravljajući istovremeno nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

Osim inicijative za promenu formata održavanja sednice Saveta bezbednosti, politička koordinatorka misije SAD pri UN Ejmi Tako je na prethodnoj sednici kritikovala novi budžet Unmika, tvrdeći da 38 miliona dolara izdvojenih za rad ove misije “nema smisla”.

Predstavnici Prištine na sednicama Saveta bezbednosti već nekoliko godina traže ukidanje Unmika, što podržava nekoliko zapadnih sila, ali je takav razvoj situacije bez promene rezolucije 1244 ili donošenja nove praktično nemoguć.

Izvor: Tanjug, RTV, RTS

Comments

Pročitaj još