• Početna>
  • Vesti>

Tači: Nema podele Kosova; razgovori o priključenju Preševske doline

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je da će se tokom narednih sastanaka u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom u Briselu diskutovati o demarkaciji , ali i korekciji same granice koja bi predviđala priključenje Preševske doline Kosovu. Naglasio je da podele Kosova neće biti.

Tokom posete Privrednoj komori Kosova, Tači je izrazio je nadu da će krajem avgusta, odnosno početkom septembra, nastupiti snažnija dinamika u dijalogu .

„Korekcija granice je realnost. Imamo negde oko 400 kilometara granice između Kosova i Srbije koja treba da se utvrdi jer moramo da okončamo konsolidaciju naše države. Taj proces još uvek nije okončan sa Srbijom. Iz tog razloga, diskutovaće se o demarkaciji, diskutovaće se o korekciji granica. U sklopu korekcije granica naglašavam još jednom da ni pod kojim okolnostima, ni po koju cenu, i niko neće moći da imponuje realizaciju srpskih težnji o podeli Kosova. U tom pogledu, mislim da je prihvatljiv sa naše strane institucionaliziran zahtev lidera Preševske doline o priključenju Kosovu ukoliko postoji saglasnost obe strane. Niko neće moći da bude protiv jednog sporazuma između Kosova i Srbije ukoliko postoji volja, ni EU, ni NATO ni SAD. Neće biti podele, a korekcija granice može da se desi, uključivanjem Preševske doline“, kazao je Tači.

Izvor: Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još