• Početna>
  • Vesti>

Fogo i Kuoči: Podela političko pitanje, BG i PR da ga reše kroz dijalog. NATO spreman da reaguje u slučaju potrebe

Primetili ste da je sutra avgust. Većina Evropljana odlazi na svoje odmore tokom avgusta. Ali ne i NATO. NATO je organizacija koja je budna 24 časova, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. NATO je snažan i unutar i izvan Kosova i ukoliko postoji potreba – odgovoriće. Vojnicima KFOR-a kojih je na Kosovu preko 4.000 mogu da se priključe i timovi za brzo reagovanje. Ne očekujemo probleme ni kratkoročno, ni dugoročno – poručio je javnosti iz KFOR-ove baze Noting Hil u Leposaviću admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga u Napulju. On je zajedno sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Kuočijem, tokom boravka na Severu, obišao Trepčine rudnike, proveo, po sopstvenom priznanju, pola sata sa rudarima, te ručao sa vojnicima u vojnoj bazi i održao konferenciju za medije.

Novinare je najviše interesovalo pitanje podele Kosova koje je posebno aktuelizovano kako u srpskoj, tako i kosovskoj javnosti.

„Što se tiče pitanja podele, to su politička pitanja koja bi trebalo da budu rešena kroz dijalog Beograda i Prištine“ – poručio je Fogo, odgovarajući na novinarska pitanja.

Identičnu poruku imao je i Kuoči.

„Dijalog je pravo mesto za bavljenje ovim pitanjima,“ kazao je, te dodao da je „potrebno političko rešenje“ i da „o svemu treba da se odlučuje na pravom mestu“.

Na pitanje da li KFOR i NATO imaju saznanja o eventualnim nasilnim scenarijima na terenu i da li u tom slučaju mogu da garantuju bezbednost Srbima širom Kosova, Fogo je odgovorio:

„Svaki put kada se razgovara o kontroverznim političkim rešenjima za probleme na Balkanu, postoji potencijal za nemir. Stoga, mi smo svesni da je ovo vreme krcato događajima, da ima mnogo razgovora napred-nazad, izvan granica Kosova, između Beograda i Prištine. Politički lideri pokušavaju da razreše neka teška pitanja, u demokratijama se ne slažu svi. Neki ljudi imaju tendenciju da svoja neslaganja iznesu na ulicu. Ja im jako preporučujem da to ne čine ili da, ako to rade, da to učine mirno, kao u svim civilizovanim demokratijama. Mi ćemo biti tu da podržimo institucije Kosova u održavanju sigurne i bezbedne sredine tokom ovog meseca i u mesecima ostatka godine.“

 

A na pitanje novinara da li smatra da, s obzirom na to da je preko 4.000 KFOR-ovih vojnika na Kosovu, imaju dovoljno vojnika u slučaju nemira, Fogo je odgovorio: „Apsolutno“.

„Ali 4.000 koji su ostali unutar teritorije i na administrativnim linijama Kosova podržani su, kako mi to nazivamo, snagama za brzu reakciju. Tako da ukoliko postoji potreba, odgovoriće, a NATO je veoma, veoma snažan i unutar i izvan Kosova,“ dodao je.

Očekujemo da vlade imaju zreo pristup

“KFOR je snažan. Ne očekujemo nikakve probleme ni kratkoročno, ni dugoročno. Prisutni smo sa preko 4.000 vojnika, sa teškim vozilima i helikopterima i reagujemo kada od nas vlasti zatraže pomoć, i to se odnosi na policiju, EULEX, ili na vlade. Ali moja su očekivanja da će vlade imati zreo pristup, i pomoći nam da održimo sigurno i bezbedno okruženje dok nastavlju dijalog,“ rekao je admiral Fogo.

Nema pretnji teritoriji

Novinari redakcija na albanskom jeziku takođe su pitali admirala Foga „da li vidi bilo kakvu pretnju teritorijalnom integritetu Kosova“.

„Ne. Imate dijalog u vezi sa teritorijom. Da li vidim pretnju teritoriji? Ne,“ odgovorio je.

Nastavak dijaloga – dobra stvar

Fogo je takođe istakao i da je „srećan što se dijalog nastavlja između predsednika Vučića i Tačija“:

„To je dobra stvar. Ono što možete da očekujete od KFOR-a i NATO-a je veoma jako prisustvo. Mi smo treća linija odgovora iza KP-a i EULEX-a – da obezbedimo sigurnu i bezbednu sredinu. Ne vidim nikakvu promenu ni kratkoročno, ni dugoročno“ – poručio je takođe Fogo.

 

U odgovoru na pitanje o izjavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će biti rata ukoliko dođe do teritorijalnih izmena na Kosovu, Fogo je rekao:

„Što se tiče domaćih političkih pitanja, tu nema mesta za komentare za nekog kao što sam ja i general Kuoči. Osobe koje ste vi izabrali, vaši zvaničnici, u demokratiji treba da imaju te teške razgovore, ja sam svestan ovih izjava, ali je ovo nešto što ima veze sa unutrašnjim pitanjima, institucijama Kosova i dijalogom između Beograda i Prištine i političari Beograda i Prištine moraće to da reše.“

Izvor: Kossev

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još