• Početna>
  • Vesti>

Trail Race Kopaonik: Novosađanka i Vranjanac pobednici, mnoštvo trkača sa Severa Kosova

Sportski vikend na Kopaoniku danas je obeležila brdska trka „Trail race Kopaonik“. Pored mnogobrojnih atleta iz cele Srbije a i šire, na trkačkim stazama na 7 i 15 kilometara, otiske svojih patika ostavili su i sportisti sa Severa Kosova; od najmađih – srednjoškolca Danila Košanina iz Kosovske Mitrovice do najstarijih, Danilovog sugrađanina,  šezdesetjednogodišnjeg Zorana Vukadinovića.

Marković Mira iz Kosovske Mitrovice trčala je beogradski i banjalučki maraton, ali na kopaoničkom „Trail race-u“ učestvovala je prvi put ove godine.

Marković kaže da je zadovoljna svojim uspehom i da joj je uprkos kiši, blatu i klizavom terenu, bilo izuzetno lepo.

Ove godine imam u planu Palić u septembru, i sledeće godine i Kopaonik i beogradski maraton obavezno, dodala je Marković.

Srđan Košanin iz Kosovske Mitrovice trkačku stazu od 7 kilometara pretrčao je zajedno sa svojim sinom Danilom.

Za Danila je ovo prva trka na mountain trail-u, kaže Srđan, dodajući da je Danilo pokazao interesovanje, nakon čega su usledile pripreme u Kosovskoj Mitrovici i „danas smo uspeli“.

Za Mitrovčanku Mariju Arsić ovo je drugi kopaonički „Trail race“, ali se umesto duže staze od 15 km, ove godine odlučila za sedmokilometarsku.

„Meni je ovo drugi put, ja sam i prošle godine učestvovala na 15 kilometara i bilo je fenomenalno, a ove godine sam htela da isprobam i vidim kako je na 7 kilometara.“

Marija je dodala da već za sobom ima osvojenih četiri medalja sa polumaratona, kao i da Kopaonik i beogradski maraton, nikada ne propušta.

Šezdesetjednogodišnji Zoran Vukadinović, takođe iz Kosovske Mitrovice, ove godine briljirao je na sedmokilometarskoj stazi. On kaže da se od detinjstva bavio sportom, kao i da je po savetu lekara odlučio da ne zanemari fizičku aktivnost.

„Ja već godinama trčim zato što sam dijabetičar već 11 godina, po savetu lekara bavim se sportskim životom i zbog toga što sam se oduvek bavio sportom.“

Svoje mnogobrojne nastupe na trkačkim takmičenjima ponosno navodi.

„Prošle godina sam trčao 15 km, a ove godine 7 km. Istrčao sam tri beogradska polu-maratona, Kruševac, Valjevo. Pripremam se za najznačajniju trku ove godine, za mene, a to je Trka Patrijarha Pavla, 25. avgusta u Rakovici.“

Dragan Vučetić učestvovao i do sada na ovom takmičenju, tako da mu staza nije nepoznata, a na pitanje gde trenira u Mitrovici kaže:

„U Mitrovici nemamo neka posebna mesta za trening ali snalazimo se nekako – pored Ibra uglavnom treniramo“.

Predrag Lalić je prvi put trčao na Kopaoniku i prezadovoljan je, kako organizacijom, tako i svojim učinkom u trci na 15 km, a posebno ga raduje to što je u ovoj trci učestvovalo dosta atletičara i rekreativaca iz Kosovske Mitrvice. Kaže da je staza teška i da je mentalna snaga jednako bitna kao i fizička i dodaje:

„Kad jednom istrčite i savladate teške deonice, to vas kupi i primami, i onda vam to postane stil i način života.“

Portal KoSSev je takođe razgovarao i sa pobednicima Maratona, Vranjancem Kristijanom Stošićem, kao i Novosađankom Katarinom Pohlodom.

Za pobednicu trke na 15 km – Katarinu Pohlod iz Novog Sada, trka je bila naporna, ali je najvažnije to „što nas je vreme poslužilo, s obzirom na to da je prethodnih dana svaki dan padala kiša“, kaže šampionka današnje trke.

Ona boravi na popularnom Kopu već tri nedelje. Trku na 15 kilometara istrčala je za sat i sedamnaest minuta i sa tim vremenom osvojila prvo mesto.

Vranjanac Kristijan Stošić osvojio je prvo mesto u petnaestokilometarskoj trci. On kaže da je bilo teško, da je dosta bilo blata u drugom delu trke, kao i da je uprkos teškoj konkurenciji, uspeo da se u drugom delu etape odvoji od ostalih takmičara.

Stošić navodi da je ovde na jesenjim pripremama i dodaje da u ovim trkama nije bitno vreme, već „bitan je plasman, bitno je izdržati i svako danas ko završi trku po ovako teškoj stazi i vlažnom vremenu je pobedio“.

A na ovoj stazi oprobala se, po drugi put, novinarka KoSSev portala Ana Marija Ivković koja je prošle godine u ženskoj konkurenciji osvojila 6. mesto. Međutim, uprkos jakoj konkurenciji, ove godine je Ivković sedmokilometarsku stazu protrčala za 52 minuta i 43 sekundi i time sebi obezbedila deseto mesto.

Organizator ovog sportskog vikenda je udruženje „Na sve strane“, a pored brdske trke, vikend je obeležio i biciklistički maraton „Tri strane Kopaonika“, muzički program, besplatni izleti u NP Kopaonik  kao i mnogi drugi događaji.

 

Izvor:KoSSev

Comments

Pročitaj još