Opljačkana crkva u Babinom Mostu

BABIN MOST –Nepoznati počinioci opljačkali su crkvu Pokrov presvete Bogorodice i parohijski dom u Babinom Mostu kod Obilića u noći između petka i subote.  Meštani sela su danas primetili da je ova pravoslavna svetinja opljačkana i odmah slučaj prijavili policiji.

Prema rečima žitelja ovog sela u centralnom delu Kosmeta, pričinjena je velika materijalna šteta koja se još utvrđuje.

Obijena su crkvena vrata, ukraden je novac iz crkvene kase, polomljeno staklo na parohijskom domu, a prava šteta učinjena ovoj pravoslavnoj svetinji biće utvrđena po povratku sa odsustva paroha Aleksandra Našpalića.

“Kada sam došao crkva je bila obijena, zvao sam predsednika opštine i policajce da obave uviđaj”. rekao je Jovica Nikolić predsednik crkvenog Odbora Babin Most.

Prema njegovim rečima, meštani su uznemireni i brine ih neizvesnost. Kaže ne znaju čemu da se nadaju.

U Babinom Mostu je za poslednjih 4 godine ovo 15. put skrnavljenja crkve Pokrova presvete Bogorodice. Počinioci nikada nisu pronađeni.

Predsednik privremenog organa opštine Obilić, Nenad Denić, kaže da je ovaj vandalski čin uneo nemir među Srbima, koji su zabrinuti za svoju bezbednost.

Ovakvi incidenti ne doprinose opstanku Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je Denić za TV Most i zatražio da se počinioci ovog vandalskog čina hitno pronađu.

U multietničkom selu Babin Most, pre ratnih dešavanja 1999. godine živelo je oko 1100 Srba. Sada ih je na vekovnim ognjištima ostalo 750.

 

Izvor TV Most

Comments

Pročitaj još