Eparhija raško-prizrenska o optužbama protiv vladike Teodosija

Vladika Teodosije kao episkop na Kosovu i Metohiji duboko oseća da je u moralnoj i duhovnoj obavezi da pastirski brine o svojim vernicima kada je potrebno i da upozori na moguće negativne posledice koje mogu da uslede u situaciji gde je ugrožen narod i njegov opstanak, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske povodom, kako kažu, žestoke lavine sasvim bespotrebnih osuda i optužbi zbog apela vladike u vezi sa idejom etničke podele Kosmeta.

Eparhija raško-prizrenska ističe da je za Crkvu sve više u medijima pominjana podela Kosova i Metohije nije samo političko pitanje, već pre svega pitanje sudbine desetina hiljada vernika i najvažnijih svetinja.

“Vladika Teodosije u svom apelu nijednom rečju nije omalovažio napore predsednika Republike i Vlade Srbije za očuvanje Kosova i Metohije kao sastavnog dela Srbije, jer se podrazumeva da je dužnost i obaveza onih koji su na vlasti da brinu o svojoj Ustavom regulisanoj teritoriji i svim građanima”, dodaje se u saopštenju na internet portalu Eparhije.

Eparhija raško-prizrenska ukazuje da gledište, kao i zabrinutost izražena u apelu vladike, jasno proizilaze iz čvrstog i jedinstvenog stava Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

U saopštenju se podseća da je vladika Teodosije u prvom delu svog apela posebno sa blagodarnošću pomenuo pomoć Vlade Republike Srbije koja je davana Crkvi i našem narodu svih prethodnih dvadeset godina, ne praveći razliku koja je politička partija bila na vlasti.

Država Srbija, odnosno, tačnije rečeno, narod Srbije, svesrdno pomaže svojim sugrađanima na Kosovu i Metohiji u cilju opstanka, održivosti postojećeg i obnove uništenog nasleđa.

Kako se napominje, u apelu je takođe pomenuta i pomoć brojnih domaćih i stranih dobrotvora koji su nesebično pružali veliki doprinos našem narodu. “Sve što nam je dato primali smo sa blagodarnošću i koristili isključivo namenski u cilju obnove crkava, manastira i unapređenja života našeg vernog naroda, kao što ćemo to i dalje činiti”, dodaje se u sapštenju.

“Zato, čiste savesti sve što dobijamo, primamo sa jasnim svešću da nas tim novcem niko ne može kupiti. Srpski narod i oni koji su ga vodili uvek su se brinuli o svojim svetinjama, pa i u vreme viševekovne turske vlasti, upravo sa svešću da time ulažu ne u sopstvenu slavu, već za dobro i dobrobit celog naroda. Takve ih je istorija i upamtila”, poručuje Eparhija raško-prizrenska.

“U tom kontekstu, za Eparhiju raško-prizrensku potpuno je nedolično da ulazi u medijsku prepirku, koja je nažalost pokrenuta na ličnoj osnovi, upravo neodgovornim optužbama protiv vladike Teodosija istoga dana kada je apel i objavljen. Ali, kao naš narod kaže: ‘Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svako pokaže svoj trag’, žao nam je, ako se u ovoj situaciji neko našao lično prozvan”, dodaje se u saopštenju.

Kako smatra Eparhija, mnogo je sada važnije da se usredsrediti se na ozbiljan problem koji je pred svima koji treba rešavati sa odgovornošću i brigom o svakom našem čoveku gde god živeo na Kosovu i Metohiji.

“Zato, niz optužbi sa kojima se suočavamo ovih dana trudimo se da ne shvatimo kao zlu nameru, već kao iskušenje u smutnim vremenima, koje treba odgovorno da prevaziđemo, radeći zajedno na dobrobit naše Crkve i naroda”, zaključuje se u saopštenju Eparhije.

 

Izvor: Zvaničan sajt Eparhije raškoprizrenske, Radio Kosovska Mitrovica

Comments