• Početna>
  • Vesti>

Samoopredeljenje traži prekid dijaloga Beograda i Prištine

Šef parlamentarne grupe opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, predstavio je plan tog pokreta za dijalog sa Beogradom u šest tačaka za koji je kazao da će morati da bude deo platforme koju bude usvojio parlament.

Kako prenosi televizija Kljan Kosova, prva tačka tog plana je da bi aktuelni format dijaloga Beograda i Prištine trebalo da bude zaustavljen.

Zatim, da niko ne sme da pregovara o unutrašnjim pitanjima Kosova.

Kao treće se navodi da bi Kosovo trebalo da primeni “potpuni reciprocitet u odnosu prema Srbiji”, a četvrto da bi trebalo da “postoji reciprocitet u pravima Albanaca u Srbiji u odnosu na prava Srba na Kosovu”.

Samoopredeljenje ponavlja da bi, kako navode, “Srbija trebalo da bude optužena za genocid”, što je peti zaključak i najzad “da kosovski predsednik Hašim Tači ne sme da predvodi proces dijaloga”, preneo Unmik u svom dnevnom pres klipingu.

Ovi zaključci su doneti juče na tribini koju je orgaizovalo Samoopredeljenje na temu dijaloga Beograda i Prištine i odnosa Prištine prema Albancima na jugu centralne Srbije, a učestvovali su i politički lideri Albanaca tri opštine sa tog područja – Preševa, Bujanovca i Medveđe.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Pročitaj još