Mališani sa Kosmeta uživali na Rudniku

U Centar dečijih letovališta na Rudniku, na besplatan sedmodnevni odmor stiglo je pedesetoro dece sa Kosova, a njihov boravak omogućila je Skupština Grada Beograda.

Prelepa planina i odlični uslovi u Centru dečijih letovališta. Na Rudniku radost dece sa Kosova, prepunih utisaka.

Ističu da šetaju, igraju fudbal i mnogo vremena provode u prirodi.

Najveći broj dece školskog uzrasta je iz Kamenice, ali među gostima rudničkog odmarališta ima i mališana iz Leposavića i još nekoliko sela.

“Moje selo ima samo 38 kuća na obali Ibra u komšiluku sa tri albanska sela, ali vidi se da imamo mnogo dece. Natalitet u Kosovskoj Mitrovici, zapravo u porodilištu, je jedan od najjačih u zemlji Srbiji, a mladi Kameničani daju jedan veliki pečat i doprinos tom natalitetu i mi smo posebno ponosni”, ističe Miodrag Radovanović iz opštine Leposavić.

U Centru dečijih odmarališta na najvišem vrhu Šumadije kažu ovo nije prva akcija besplatnog boravka dece.

“Mi smo prihvatili samo jednu njihovu ideju, jer godišnje kroz naše odmaralište prođe preko 50.000 dece tako da je ovo, nije prvi put, a biće takvih prilika još da kao kuća i kao Grad Beograd koji stoji iza naše ustanove pomognemo naše ljude sa Kosova”, napominje Srđan Milićević iz odmarališta “Rudnik”.

I opština Gornji Milanovac potrudila se da obraduje goste sa Kosova i organizuje dodatne sadržaje, kako bi bolje upoznali rudničko-takovski kraj.

“Ono što je jako značajno to je da su deca ovih sedam dana ovde provela rasterećeno od svih briga koje znamo da ih prate u njihovom odrastanju na Kosovu, tako da je eto, opština Gornji Milanovac na neki način pokušala da im ove dane ulepša”, ističe zamenica predsednika Opštine Gornji Milanovac Jadranka Dostanić.

Domaćini su se potrudili da sa Rudnika deca odu puna utisaka, a gosti kažu, uskoro očekuju uzvratnu posetu.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još